Visheten ropar, vem lyssnar?

01.11.2022

Det här med att bli äldre sätter en massa myror i huvudet på mig. Nej jag håller inte på att bli senil vad jag vet men en massa tankar snurrar runt som jag tänkte dela idag. 

I många kulturer sätter man värde på de äldre, åtminstone i viss mån. Man lyssnar till deras tankar och kunskaper. För under en livstid har en människa, som överhuvudtaget reflekterat, samlat på sig en massa kunskaper och erfarenheter om vitt skilda ämnen. I dag verkar denna kunskapsbank, i Sverige och kanske i stora delar av västvärlden, vara av noll och intet värde. Att vara en börda och att tillhöra de tärande som bara kostar samhället tycks ha blivit norm. Likaså ses man ofta som bakåtsträvare, per automatik, med stigande ålder: För vet du,det är nya tider nu kan man få höra. Det som gällde när du var ung gäller inte nu. 

Naturligtvis vet jag också att det är nya tider nu, det ska gudarna veta, både till det bättre och det sämre. Den teknik som vi i dag behärskar är många gånger fantastisk och livsnödvändig. Bl.a annat tänker jag på sjukvård och akutvård, hjälpmedel i hemmet som diskmaskin, tvättmaskin, smarta dammsugare mm. Men lika mycket på den digitala världen. Att vi t.ex. kan följa den kamp som kvinnor i miljontals just nu modigt för i Iran. Det gör ju att vi, världen, kan se de övergrepp som sker på halva Irans befolkning och det gör att politiker kan, om de vill, sätta press på att detta ska upphöra.  

Naturligtvis finns även baksidor och bl.a. här kan de äldres kunskaper och erfarenheter vara värdefulla. Med digitalisering ökar också övervakningssamhället. Alla som är ute på internet måste ha märkt detta. Så fort du tittat på en annons av något slag så överröses du av annonser av liknande slag. Och det må väl vara hänt om det gäller kaffesorter men det finns ju värre scenarion. 

Läste i dagens GT att SD nu vill dra in det statliga stöd som Civil Rights Defenders får för att de publicerat en kritisk granskning av Tidöavtalet. Även Naturskuddsföreningen har kritiserat avtalet och har fått mejl från SD:s riksdagskansli där partet bad om listor på de privatpersoner som donerat pengar till Naturskyddsföreningen. Diktatorsfasoner och ytterst obehagligt! Det här är ju en av baksidorna med digitaliseringen. Dessutom att granska och kritisera makten är en grundpelare i en demokrati och en rättighet vi som medborgare har! Hade man nu lyssnat till de äldre som vittnat om diktatur, faschism och nazism som bl.a. Hèidi Fried, Livia Fränkel, Emerich Roth m.fl. och tagit tillvara på deras kunskaper och upplevelser hade vi inte behövt hamnat där vi är i dag. 

Jag tänker att trots att tiderna förändras finns det värden som är allmängiltiga, tidlösa och orubbliga. De värdena är empati, medmänsklighet, frihet, yttrandefrihet, rätten att älska vem du vill och rätten att själv bestämma över din kropp. 

Länge har många människor ställt sig upp och ropat, avslöjat, pekat på konsekvenser och velat bygga på ovanstående värden, och ändå står vi där vi gör i dag. det är för mig obegripligt. 

Alla vi konstskapare, i alla dess former, får uttrycka oss i konsten och visa på de konsekvenser detta kan få. En bild säger ju mer än tusen ord sägs det. 

Nu är det snart Allhelgona helgen och jag ska ha min ateljè i Eksta gamla skola öppen fred - lörd 4-5 nov mellan 12.00 - 16. 00. Ni är varmt välkomna då att titta på och samtala om konst. 

Jag önskar er därför redan nu en trevlig helg, var rädd om varandra och sprid kärlek!  

Tavlor: 1. Visheten ropar  2. Kyrie