Varför hatar män kvinnor?

13.09.2021

I helgen såg min man och jag en fantastisk film. The Glorias. Filmen om Gloria Steinem. Hon är en amerikansk feminist och journalist som än i dag vid 87 års ålder är aktiv. En kvinna som uträttat mycket tillsammans med många medsystrar. En kvinna som arbetat för att alla kvinnor ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp, att få abort lagligt, att få till stånd barnomsorg, att få bort könsstereotypa barriärer i samhället och på arbetsmarknaden och mycket mer. Ja hon är en ikon inom detta område. En fantastisk film och som dröjer sig kvar inom mig. Vissa scener var för mig väldigt starka och gjorde så att tankarna snurrar. 

Jag är feminist, kan inte vara annat eftersom jag är kvinna. Gång på gång genom livet har jag stött på dessa förlegade synsätt som vill trycka ned och förminska mig bara pga mitt kön -gender. Det har inte haft ett dugg att göra med mina kunskaper, utbildningsnivå eller förmågor. Det har bara berott på att jag är kvinna. Det har varit på arbetsplatser, styrelser, skolor, läkarkontakter, utställningar ja precis var som helst och alltså av män i vitt skilda miljöer och med vitt skilda bakgrunder. Varför? Vad är det som gör att män 2021 fortfarande vill trycka ned kvinnor? Vad är det som gör att män fortfarande ser oss som ting som de ska bestämma över? Vad är det som gör att män tycker att de kan använda kvinnor som de själva vill? Och så detta att så fort detta kommer på tal så känner männen sig kränkta. Ja men jag gör inte sådant. 

Vad är det som gör att män inte ser det som självklart att vi är jämlikar och att vi vinner på att att vara det? Att mannen är kvinnans huvud och kvinnan tige i församlingen borde väl vid detta lag vara passè. Och ska vi då tala teologi, eftersom ovan nämnda citat härstammar från Nya testamentet och från Paulus så borde vi titta på skapelseberättelsen. I 1M0seboken 1:26 kan vi läsa , Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. Jag har hört att i grundtexten ska det stå manninna. Det är alltså först tilsammans som vi är människa. Jag har också läst gamla romerska texter som säger att mannen är högre stående för att han har en kroppsdel till, som syns alltså, dvs en penis. Man måste ju inse att det är dåtidens kunskap och skrattretande i dag. För den kan ju männen vifta med hur mycket som helst, utan kvinnans livmoder och äggstockar ( som männen inte har ) skulle inte släktet fortleva precis som det behövs spermier. Vi är alltså beroende av varandra!

Om du som man verkligen tycker att samhället bör förändras så att vi är jämlikar då kan du inte se på allt detta stillatigande! Då måste du lyssna på oss kvinnor för att förstå vad de patriarkala strukturerna gör fortfarande och vilka systemfel som finns. Förmodligen ser du bara en del av dem eftersom så mycket är självklart och invant för dig. Och du måste protestera när du hör nedlåtande prat om kvinnan i lunchrummet, omklädningsrummet, puben eller var det nu är. Du måste våga anmäla när din polare slår frun. Du chef måste se till att arbetsmiljön inte är sexistisk och att lika lön för lika arbete införs. Sluta skyll på allt och gör!!! Annars kan jag faktiskt inte se det på annat sätt att ni vill hata kvinnor. Ni vill ha makten att kunna trampa på och såra. Ni vill inte vara människa.

Trots min ilska önskar jag dig nu en fantastisk vecka. Våga se på dig själv. Var rädd om dig och i allt detta sprid kärlek.


Tavlor: Brain Damage oljemålning,   Release me  oljemålning, I will survive  akvarell och tusch, Respect kolteckning