Eldskrift

22.03.2022

Nu är det dags att skriva lite igen. Först vill jag tacka alla som kom till min utställnimg "Stolt att vara kvinna"! Så roligt att träffa er och höra och se era reaktioner på den konst jag ställde ut. Alla samtal om konst och om livet i stort och smått. Dessa möten är verkligen lön för mödan att måla och fixa en utställning! Så tack från mitt hjärta! Nu förbereder jag mig för flera andra utställningar i april och maj. Mer om det senare. 

I helgen såg vi en mycket bra film "Eldskrift". I Indien finns en enda tidning som görs av kastlösa kvinnor. Förövrigt domineras medielandskapet av män. Att vara journalist i Indien är riskfyllt och att vara kastlös kvinna som är journalist och driver en tidning utmanar traditioner och maktstrukturer. Man kan lugnt säga att dessa kvinnor arbetar i motvind. Ändå har desa kvinnor lyckats åstadkomma en hel del då de lyfter frågor som inte står på männens och maktens agenda. Deras mod och beslutsamhet är värt att hyllas. Se den om du kan. 

Eldskrift, ja filmen heter så, vilket är ett bra namn. Att någonting skrivs i eldskrift betyder ju att det är något viktigt som vi bör lyssna på och i dagsläget finns det sååå mycket som skulle behövas skrivas med eldskrift. Jag kan ibland önska att Gud kunde skriva i eld på någon vägg som i Daniels bok i Gamla testamentet, så vi stannade upp, började tänka och förstå vad vi håller på med och vad vi måste ändra. Allt från miljö, kroppsfixering, maximering av vinst som tar ihjäl arbetstagare, girighet, maktmissbruk, mobbning, våld, misshandel och krig. Varför håller vi på med detta? Vad är det som är bra med det? Varför vägrar inte alla män och kvinnor att gå ut i krig? Vad ska den som härskar göra då? Skjuta hela sin befolkning? Blir ju lite ensamt för härskaren då. Varför måste vi trampa på varandra och förminska varandra? Varför....  Så många frågor utan svar. Eller egentligen finns det ju svar hos oss alla och envar. Att börja med sig själv. Tycker jag att det är ok att trycka ned andra? Att det är ok att misshandla och döda? Att kriga? Om inte, ja då måste jag ju stå upp för det jag tror är rätt och riktigt och det som gynnar allas lika värde. 

I söndags var det vårdagjämning, så nu blir det bara ljusare och ljusare. Vi var ute i det fantastiska vädret och nere vid havet och Eksta kusten. Soligt, varmt och totalt vindstilla vilket inte är så vanligt. Jag och min man njöt i fulla drag och fyllde våra själar och batterier. Det behövs för att orka fortsätta. Fortsätta måla för min del och i bland med en eldskrift inbakad i mina målningar. 

Våga stå för det du tror på, följ inte strömmen utan ge dig själv rätten att vara du. Var barmhärtig mot dig själv och alla andra och sprid kärlek!


Foton: 1. Målning Tärningen är kastad - olja   2. Langstetu Eksta kusten 20 mars  3. Lilla Karlsö 20 mars  4. Svarthuvad mås Eksta kusten 20 mars. Alla foton tagna av mig.