Valfrihet

07.10.2022

Valfrihet, visst är det ett fint ord? Det känns liksom befriande, självförverkligande och möjliggörande. Det är nästan så det ger en god smak i munnen. 

Förmodligen var det väl det våra förfäder och mödrar tänkte sig för oss. De som slogs för kvinnlig rösträtt. De som strejkade mot lönesänkningar och marscherade i Ådalen den 14 maj 1931 för rättigheten att organisera sig fackligt. Fem arbetare sköts ihjäl och en oskyldig flicka dog av en rikoschett från militärernas skott. Detta fruktansvärda skapade början på den Svenska modellen där vi förhandlar och pratar med varandra och inte använder militärt våld. Början till friheten där alla skulle kunna välja och utbilda sig till det man ville och få en skälig arbetstid och lön för sitt arbete. Naturligtvis gäller detta många fler områden. De som slagits för aborträtten, att kvinnor ska få ha egen ekonomi, skilsmässsor, barnbidrag, föräldraledigt, HBTQ frågor osv. Friheten att själv få välja och forma sitt liv. Valfrihet. 

Ja valfrihet är vackert men tyvärr har denna innebörd, tycks det mig, blivit kidnappad av andra intressen som inte leder till valfrihet i den altruistiska - osjälviska  meningen att det ska gagna alla. I dag pratas det om valfrihet hit och dit. Det gäller skolval, vårdcentraler, äldreboenden, telefonabonnemang, barnomsorg, pensionssparande, elbolag och mycket mer. 

Elbolag ja, det gör mig rasande just nu. Den 1 januari 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Den blev alltså inte längre statlig. Man ansåg att vi som konsumenter skulle få större valfrihet om elmarknaden avreglerades. ( Jo tjena ) Det här har vi sett med alla de verksamheter i stort sett som jag listade ovan. Men är det här verkligen valfrihet? Är det valfrihet i altruistisk anda dvs. att det gagnar alla? Jag tror många med mig kan hålla med om att, det är det inte! 

Det vi ser just nu är råd om hur vi ska spara på el, vilka hushållsmaskiner som drar mest och som vi inte ska använda. Elbolagen går ut med att de ska chockhöja priserna och kanske ändå stänga av ström under vinterhalvåret. Ansvaret läggs över på oss! Det är inte vårt ansvar, det är en politisk fråga! Sverige producerar mer el än vi gör av med så våra bolag säljer ström utomlands. Bolagens tanke är att tjäna så mycket som möjligt som vi medborgare ska betala med dyra elräkningar och ändå få strömmen avslagen. Hur tänkte dom här? Ja inte var det altruistiskt i vart fall. Det verkar som om de tar chansen att sko sig och skylla på kriget i Ukraina. Hur blir det om de stänger av strömmen med värme inomhus? Hur tvättar vi kläder och hur får vi dem att torka.?Hur undgår vi legionärssjuka när temperaturen i vattenledningarna sjunker? Storföretagen ska räddas men vad händer med alla små företag? Vad händer med jordbruken, med konstnärlig verksamhet, hur håller vi kontakt då vi knappt använder annat än datorer och mobiltelefoner? Hur handlar vi i butiker? Jag tycker faktiskt att elbolagen ska ta sitt ansvar och lösa detta utan att det drabbar oss vanliga människor. Alternativt får väl regering och riksdagen återförstatliga elbolagen om det endast är girighet som ska råda! 

Det är oktober och än så länge har vi här på Gotland varmt 12-15 grader men blåsigt. Mycket regn har vi också fått vilket har gjort att mycket börjat blomma igen. Pipörten, rosor, borstnejlikor, gladiolus, kaprifol och smultronblommor samsas i en salig röra just nu. Jag passar på att njuta av det för att lugna min ilska. Men jag hoppas att vi blir många som säger att nu är det nog med girigheten! 

Nu är skrivklådan över för denna gång så nu får jag återgå till att öva att teckna. Går just nu en kurs i att måla porträtt. Får väl se hur det går för det är riktigt riktigt svårt. 

Ha nu en riktigt skön helg, njut av höstfärger, var barmhärtiga mot varandra och sprid kärlek.   


Foton: 1. Liten akvarell av mig.  2-4 Foton tagna av mig.