Ubuntu

30.12.2021

Så har hela julhelgen gått förbi och jag sitter vid datorn igen. I dag är det grått, rått och regnet driver över marken. Men här vid brasans sken är det varmt och mysigt. 

Jag hoppas ni har haft det vilsamt, trevligt och skönt i julhelgen. Det har vi haft haft här. Vi tittade bl.a på bröderna Gustaf och Viktor Norèns julkonsert. Dessa två helt genialiska musiker och spelmän! Kan ni hitta den och streama ner den så se den. En verklig påfyllning för själen! Vi levde långsamhetens lov, åt gott och delade julafton med en granne. Mycket trevligt. I mellandagarna har jag målat och läst böcker. Just nu läser jag Åsa Larssons "Fädernas missgärning". Gastkramande nu på sluttampen. Men så skönt att unna sig att bara försjunka i en bok. GIllar ni deckare är detta ett hett tips och boken är nyutkommen. 

I dag är det årets näst sista dag och det är dags att summera året som gått. Titta lite bakåt och se vad som hänt. Vad blev bra? Vad blev mindre bra. Har jag lärt mig något? Och så dags att försöka planera framåt, både med vad jag skulle vilja och vad jag vet är på gång inom mitt konstnärsskap.

 Det som jag helt klart lärt mig massor av under året är den kurs jag gått för Anna Toresdotter i skiktmåleri. Såå inspirerande och lärorikt att börja lära sig hantera oljemålning! Sedan behövs ju, som i allt, övning, övning, övning. Men TACK Anna Toresdotter för den skatt du lagt i våra händer! Jag vet ju redan nu att jag ska ha en utställning i mars runt internationella kvinnodagen, så en utställning i april och så kommer ju Öppna Ateljèer till Kristi Himmelfärdshelgen här på Gotland. Men mer tål att tänkas på. Jag vill utveckla mitt skrivande mer. Jag har ju gjort en diktbok. Och någon gång skulle jag vilja lära mig sy så jag kunde sy kläder som jag själv och kanske andra som inte är fotomodeller vill ha. Men när det ska bli vet i sjutton. Har inget tålamod med en symaskin. Jag bara syr mig själv i fingrarna! Med målning däremot har jag hur mycket tålamod som helst. Konstigt.

Vad som blev mindre bra är väl hösten där min kropp protesterat hej vilt på olika sätt. Men det är som det är. Jag fick anpassa mig efter läget och och försöka att inte se livet i svart. Det har ju gått skapligt, jag gillar ju verkligen inte svart utan jag gillar färgstarkt! 

Så mitt i allt det juliga och trevliga fick vi sorgens budskap. På annandagen den 26 dec lämnade Desmond Tutu oss för de himmelska nejderna. Jag tror, i och för sig, att Desmond Tutu dansade in i himlen sjungandes men för övriga världen och för Sydafrika en stor sorg. Så mycket gott som han varit med i och startat. En av de ledande gestalterna mot aparheid. Tillsammans med Nelson Mandela skapades "The Elders" och han var ordförande i Sydafrikas Sanningskommission som arbetade med att Sydafrikas folk skulle kunna enas trots allt de varit med om genom apartheid. Han jobbade verkligen för alla människors lika värde, för kvinnors rättigheter, för barnen, för HBTQ rörelsen. Han var en sannings och samvetsröst, en röst som världen är i så stort behov av.

Jag sitter med en av hans böcker framför mig. Eller en bok som han och hans dotter Mpho Tutu har skrivit. Den heter "OM godhet och varför den gör ALL SKILLNAD i världen." Mycket tänkvärt i den. Bland annat skriver han om UBUNTU. Det är ett afrikanskt begrepp och synsätt. Man skulle kunna säga medmänsklighet på svenska men det är lite för svagt. Det betyder att en människa endast är en människa genom hennes relation till andra människor. Jag är därför att vi är. Och människors öden påverkas djupt av hur våra medmänniskor lever och behandlas eftersom våra öden är sammankopplade. Med andra ord - GODHET GÖR ALL SKILLNAD! Och får jag önska något inför nya året 2022 så är det att insikten om UBUNTU drabbar oss alla på djupet. Det väntar ett valår och kunde man i Sydafrika få ihop ett sårigt och trasigt land med UBUNTU borde vi i Sverige också kunna lägga partipolitik åt sidan och arbeta för GODHET och allas lika värde - UBUNTU.

Jag tackar er alla för året som gått. Att jag fått möta just dig. Jag tackar er alla som valt att köpa konst av mig och att jag får pryda era hem med min konst! Slutligen önskar jag er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Var rädd om er och sprid godhet och kärlek!