Trött, trött, trött

25.10.2022

Oj, vad tiden springer iväg. Oktober månad är strax slut och november står och lurar bakom knuten. Första vintermånaden egentligen. Trots det har vi i dag 13 grader varmt ute. Men mörkret är här och lamporna måste tändas allt tidigare. För visst måste det bero på årstiden och inte på åldern?  

Hösttröttheten är också här. Visserligen har den här våren och sommaren haft väldigt mycket att bjuda på som tagit mina krafter, men jag vet också att när november kommer så brukar jag bli trött och tycka att det känns tungt. Jag är väldigt beroende av grönska för att må bra och när det bara blir kala svarta grenar kvar vantrivs jag. Naturen har sin gång, det är bara att acceptera, och man får försöka kompensera så gott det går. Jag är glad att vi inte har några coronarestriktioner så vi kan gå på olika konserter och fylla på lust och energi den vägen. Och när solen lyser får jag trotsigt sträcka mig mot den som min hibiskus gör.

För min del kanske det också är nödvändigt just nu med det lite långsammare tempo som höstmörkret ger. Det är lite svårare att måla utan dagsljus så de effektiva timmarna vid ett staffli blir färre då jag ser sämre i lampans sken. Kanske jag hellre ska säga att jag ser nyanser sämre i lampsken. Det gör att ögonen överansträngs och i värstafall får jag migrän. Så blev det i går kväll. Jag går ju en kurs i porträttmåleri på måndagskvällar, och när jag anmälde mig tänkte jag att det klarar jag nog. Alltså detta med att måla på kvällar och att dessutom köra i mörkret. Men tydligen inte. Vi får se hur det går. 

I dag har det inte blivit många knop gjorda pga migränen, men det bästa för mig, när jag orkar vara uppe, är att måla eller teckna. På något sätt stänger jag av värken så i dag har jag försökt mig på att teckna ett självporträtt. Det blev väl så där men fyllde sin funktion som medicin. Det är lite grann som när man hör sin röst inspelad för första gången och tycker att nej det där är ju inte jag. Men det är bara att öva mer.  Mycket bra blev däremot det första porträttet som jag målade på kursen och som fått namnet "The man comes around". Det kommer att finnas i min ateljè nu till All Helgona helgen. Jag kommer att ha min ateljè i Eksta gamla skola öppen 4-5 nov mellan 12.00 - 16.00. En del konst kommer att säljas till bra priser så passa på. Ni är varmt välkomna och jag hoppas att vi ses.  

Så till nästa gång, Var rädd om dig och er, ta vara på tillfällena att fylla på insidan och sprid kärlek. 


Foton: 1. The man comes around målad fritt efter Piet Peere:s förlaga   2. Självporträtt  3. Min hibiskus