Trender, kan det vara något?

10.11.2023

jag gillar Ernst Kirchsteiger, Husdrömmar och Vem bor här. Ja jag vet att Ernst retar många men för mig är det intressant med nya idèer, tips och recept. Och att fixa något utan att det kostar skjortan skadar inte heller. Ja i husdrömmar kostar det men ändå så spännande med arkitektur och se hur familjerna bygger eller renoverar. Vem bor här gillar jag också för att man får se så skiftande hem och det skapar mersmak hos mig. 

Har ju alltid älskat färg och att inreda. Redan i 20 -års åldern ville vänner ha råd av mig om inrednig. Hade tänkt läsa till inredningsarkitekt men det stupade på att man skulle börja med att rita skalenligt. Matte och jag är inte sams så hade vi fått börja med färg och materiallära t.ex. så hade det funkat. Ja,ja intresset har ändå följt med genom åren. Och att skapa ett ombonat, hemtrevligt och unikt hem älskar jag!

Trender då? Ja dom kommer och går. Nu har trenderna ett tag sagt att allt ska vara vitt, grått, svart och möjligen lite beige. Grå betonggolv och väggar. Men så har det inte alltid varit. 

På 1700-t var det bullig roko som var högsta mode och på slutet av 1700-t och in på 1800-t var det gustaviansk och sengustavianskt som var inspirerat av antiken som gällde.  Från 1920 fram till 2:a världskriget - art deco, och  på 1940-t såg funkisen dagen ljus med rostfria bänkar i köket och inga krusiduller. 1950-t bjöd på nätta möbler inspirerade av dansk design i teak. Under 1960-talet kommer plast, plywood eller papp in i möbler då de skulle vara billiga och funktionella.  På 1970-t skulle det vara orange, brunt, skarpt grönt och sjögrästapeter. På 1980-t var det heltäckningsmattornas era och gärna pastellfärgat. Det går i cykler. 

Det kan vara kul att titta på detta med trender. För även här får man inspiration och idèer. Det som väl är baksidan med trender och allt slags mode är den hets det skapar. Att ha det senaste för att passa in. Förmodligen av rädsla för att stötas ut ur gemenskapen. Jag hoppas dock innerligt att det nu kommer ett skifte i synsätt. Vi vet ju idag att vi överkonsumerar och tär på jordens resurser med slit och släng i stället för att ta tillvara på det vi har och återbruka. 

Hur hamnade jag i detta nu då? Jo fick ett ryck att ta tag i de väggar här hemma som behövde och behöver fräschas upp. Där tapeter var trasiga och fläckiga mm. Köket målade jag om för något år sedan. Nu var det dags för sovrummet. Började i tisdags och i dag blev det helt klart. Känns så skönt. Jag har målat om och någon trend, nej det följer jag inte. Jag gör som jag själv vill och så att det ska passa med det som redan finns i hemmet. Nästa anhalt blir hallen. Har redan färgen hemma. Men måste vila lite först, jag har många muskler just nu jag inte visste fanns.

Såg på Vem bor här i veckan och jublade. Ett av hemmen var rena färgexplosionen. Så befriande att se. Har du inte sett det så gör det om du kan. Så om du vill göra om något rum våga gå på din magkänsla. Ta de färger som du älskar och blir glad av, Strunta i alla trender, lek och njut och återanvänd. Jag lovar att du känner dig så nöjd när det är klart. Så tills vi hörs igen, våga lek, våga gå utanfördet invanda, lita på din magkönsla och sprid kärlek.  


Foton: 1-3 vårt nymålade sovrum där bild 2 är närbild av fondväggen. Bild 4 är ett foto från veckans Vem bor här.