Tack för året som gick och för ett nytt år!

05.01.2021

I dag kom skrivklådan smygande sådär lite försynt. Det kom runt hörnet och pickade lite försiktigt på min axel, så nu får vi se vart det bär.  

Nu har tiden rusat iväg igen! Jag har varit i min ateljè och målat och målat akvarell här hemma sedan sist. Däremellan varit lat. Jaa det får man. Jag vet att många av oss "äldre tanter" nästan får dåligt samvete om vi inte har något för händer och om vi inte får något gjort. Min mormor sade: Den som inte arbetar skall heller inte äta. Ett uttryck som kommer från Nya testamentet och som Paulus har skrivit. Inte desto mindre ett utryck som jag hatar! Så många kvinnor som genom århundradena haft detta ok på sina axlar och arbetat tills de stupat, både i säng och ned i graven. Som om vi inte hade berättigande att finnas om vi inte arbetade och däremellan födde barn i vårt anletes svett.. (Också från bibeln och från 1 Mosebok). Att Gud på något sätt skulle stöta bort kvinnor som inte arbetar? Att anses oordentlig, oduglig, opålitlig mm. om man som kvinna inte ständigt hade något för händer.  Motsatsen har jag ju också hört: Det var ett rekordeligt fruntimmer som höll efter, hade det rent och städat, hela kläder och golven doftade såpskurat. Gott nybakat bröd bjöds det också på... Ja ni ser ju, listan kan göras lång och jag får än i dag jobba med mig själv för att tysta detta urgamla arv av kvinnoförtryck inom mig och som ju kyrkan spätt på. För all del, dagens högerpolitiker använder samma synsätt frejdigt för att trycka ned alla som av olika anledningar inte har förmågan att arbeta eller passa in i deras arbetslinje! Men nu är det så att jag får vara lat emellanåt, och det får du med! Jag har bl.a. läst Towan Obrador:s senaste bok Nattljus. Älskar hennes böcker, skrivstil och språk. Hon finns här på Gotland och skriver historiska romaner om kvinnor och deras livsöden. Läs dem om du inte redan hittat henne.  

Trettondagsafton är det i kväll. 13 dagar efter julafton och den kväll som det påstås att de tre vise männen eller stjärntydarna kom, efter att ha följt stjärnan till stallet där Josef och Maria var med sin nyfödde son. Och de kom med dyrbara gåvor till familjen. Inte är väl det något jag firar och knappast så många av oss andra heller. Men, kanske kan vi ge dagen ett nytt spännande innehåll? 

Jag har också sedan sist tittat i 2020 års almanacka och fört över födelsedagar mm till årets. Det var intressant och en viktig spegling. Jag har ju tyckt att jag inte kunnat göra något under 2020. Att allt stått still. Men det var verkligen inte sant! Jag har gått  tre olika utbildningar som getts via nätet, och som berikat mig som konstnär och företagare. Så fantastiskt att kunna göra hemifrån. Jag har trots corona haft tre utställningar och jag har etablerat mig här på min hemsida och på nätet. Har också blivit antagen till Svenska konstnärsförbundet nu i höst. Helt fantastiskt för ett år då inget hände..... Så titta efter i din almanacka för 2020 så kanske du också ser vad som hänt! För mig blev det stora presenter att se detta! Så denna Trettondagsafton fylls med innehållet tacksamhet för de gåvor 2020 kom med trots allt. 

Och sist, men inte minst, vill jag tacka alla er som under 2020 stöttat mig, hjälpt mig praktiskt med hemsida mm. Tack ni som köpt min konst och ni som sprider att jag finns! Nu ser jag fram emot 2021 och hoppas att det skall bli möjligt att ställa ut igen, och hålla målarkurser. Jag hoppas också  att vi  möts där!  

Var rädd om er och varandra och sprid kärlek!


Bilder;  1. Adventsstjärna jag målat   2. Akvarell: Vad en liten gumma kan gno