Stolt att vara kvinna

02.03.2022

Just nu undrar jag om jag kan vara det, alltså stolt att vara kvinna. 

Den där stressen och oron i magen inför ett framträdande - vernissage har infunnit sig. Vernissaget är nu på lördag 5 mars kl. 12.00 på Langska huset i Visby.  Har sprungit runt här hemma som en yr höna i dag och försökt kolla om jag har kommit ihåg allt och packat ned lite allt möjligt och bra att ha saker. Så har jag spelat gitarr så fingertopparna gör ont. Japp jag är otränad. Vet inte om jag har någon vettig röst kvar heller då jag övat och övat på att sjunga och spela. Får bli mer övning i morron så får vi se om jag vågar mig på lite musicerande också. Våra nya grannar lär bli galna. Och så denna Jante som kommer som ett brev på posten ( fast då borde han väl inte komma överhuvudtaget ) och sätter sig på axeln och tjatar i örat: Vem tror du att du är då? Tror du verkligen att någon vill se ditt kludd? Tror du att du duger? Gamla kärringen, och hur ser du ut? Va, VA? Och då slår nervositeten till om vad jag ska ha på mig. 

Jag blir så trött på denna Jante. Alltså Jantelagen, den där uppdiktade lagen som formulerades av Aksel Sandemose i boken " En flykting korsar sitt spår " (1933). En hittepålag som säger att: du ska inte tro att du är någonting, att du kan någonting, att du kan lära någon någonting mm. Tänk att detta falsarium har satt så djupa spår i oss att det fortfarande år 2022 lever kvar inom oss! Det är för bedrövligt! Dessutom används den flitigt gentemot kvinnor, både uttalat och outtalat. 

Jag följer med glädje Stina Wolter på Instagram. Både för hennes konstnärsskap och för hennes kroppsaktivism. Jag kan bara hålla med henne om att det är så viktigt att att prata om kvinnors kroppar och de normer som samhället vill pracka på oss om hur vi ska se ut och hur vi inte får se ut. Konstigt nog gäller inte samma regler för män..... En man kan gå på badstranden i badbyxor och magen väller över badbyxorna och bak syns skåran mellan skinkorna. Ingen reagerar. Lite otänkbart för en kvinna att gå så i bikini på stranden. När ska vi kvinnor få vara dom vi är utan att hela tiden fundera på vad som passar sig och vad andra ska tänka. Protesterar vi blir vi kallade för bitch minst. När ska vi få respekt och när ska vår insida räknas? 

Som motvikt hittade jag häromdagen Iris Apfel på Instagram. Vilken kvinna! Hon föddes 1921 och blir alltså 102 år i år. Hon är inredningsdesigner och modeikon och 2014 vid 97 års ålder skrev hon på ett modellkontrakt. Inte illa. Hittar du henne garanterar jag att du kommer att le. Hon lär ha sagt att: "More is more and less is bore". Så jag peppar mig med det och fortsätter med det jag gör, klär mig i färg och som jag vill. Så ja, jag är stolt att vara kvinna! Och alla kvinnor sträck på er, ta ut svängarna, klä er som ni vill och strunta i normerna! Tänk så mycket roligare det blir då och ska denna Jante hivas på soptippen måste vi ju börja eller hur? 

Så välkommen nu till min utställning " Stolt att vara kvinna " på Langska huset i Visby 5 - 16 mars och glöm inte att sprida kärlek!  


Foton: 1. The Bitch  Tusch  2. Jag klädd i älsklingsfärger   3. Respect  Tusch   Tavlorna finns på utställningen