Stekt hjärna och livets efterrätt

14.07.2021

Men nu har det väl slagit runt ändå? Ska hon börja med originella matrecept nu också? Ja vem vet? Lite spännande kombination kanske? Nja inte denna gång.  Det är bara det att det just nu känns som om jag har en stekt hjärna och bitvis går tankebanorna långsamt eller så får dom fnatt som som i rubriken. 

Bor ju på Gotland och i går hade vi varmast i hela Sverige enligt SMHI. Tror inte det är någon skillnad i dag då det känns ännu varmare än i går. Som ung älskade jag när det var så här varmt, men det var då det. Tyvärr ändras det tydligen med åldern. Tja det är bara att acceptera och att hålla sig inne en hel del. Just nu sitter jag och skriver med en fläkt som går för för fullt framför mig. Tack och lov för denna uppfinning! Men det gäller att ta hand om sig och se till att få i sig tillräckligt med vätska. Har haft värmeslag en gång. Det var på den tiden då jag fortfarande kunde ligga och steka mig i solen, och det är inget jag kan rekommendera! Fy så rädd jag var och så sjuk jag blev. Ensam som jag var på ett hotellrum i Grekland. Så var rädd om era hjärnor och stek dem inte! 

Livets efterrätt då? Vad är det? Ja det varierar nog efter person och kan vara vad som helst egentligen. Det gemensamma, när man använder detta uttryck, är nog att man är någonstans i ålder vid 55+. För mig är det mycket som är inbakat i livets efterrätt. Att kunna sitta och äta låååånga frukostar och läsa tidningen. Att i stort få råda över min egen tid. Att inte ha någon annan chef än jag själv som talar om vad jag ska göra. Att få sova på morgonen om jag vill. Att vara tillräckligt gammal för att kunna strunta i vad andra tycker om mig men tillräckligt ung för att ge sig ut på utflykter och pröva nya saker. Att fortfarande lära nytt för att jag vill. Att måla. Ja det är verkligen en godbit att få stå vid staffliet med penslar och färg och måla! Och i morgon är det dags igen att åka till Barlingbo gamla skola och ha min utställning öppen och att måla. Ni är så välkomna mellan 11.00 - 16.00!

Ja men man brukar ju säga att barnbarnen är livets efterrätt. Ja det är sant! Men för mig är det viktigt att också ha ett liv fyllt av mening utöver det. Så mycket som jag inte kunde göra själv när barnen var små som nu går att göra. Att vara livsnjutare. 

Men på tal om barnbarn. Just nu har jag barn och barnbarn här på besök. Och det är härligt! Tänk att äntligen få träffas efter över ett år! Att få se med egna ögon hur dom växer och utvecklas. Se deras personligheter och att de verkar må bra. Både barn med respektive och barnbarn. Skratt blir det också. I går skulle det gissas på hur gammal jag var. Förslaget landade på 74 år. Fel på +10 år. Kommentar på det blev: Ja men det var ju nära.... Nu får vi se vad kvällen bjuder på när de kommit tillbaka från sol och bad. 

Och tänk från lördag har min älskade skatt också semester! Det längtar jag efter. Att få njuta lediga dagar tillsammans! Så under några veckor nu kanske jag inte hinner skriva så mycket. Vill ta vara på ledigheten tillsammans och så har jag ju öppet i Barlingbo torsdagar - lördagar 11.00 - 16.00. Jag hoppas att vi ses. 

Ta nu väl hand om er, drick vatten, koka inga hjärnor, njut av livet och sprid kärlek! 


Foton: 1: Gotländska jordgubbar från Stenhuse gård, snacka om efterrätt!   2: Några av alla barnbarn och barn.  3: Oljemålning: En man i byrån  och  4: Dagens artikel i SvD sommarbilaaga " Härliga semestertider"