Semestertider

02.08.2021

Vilken sommar vi haft hitintills! Sol och värme. Varmt i vattnet och kvällar med tropisk värme. De enda kläder som använts är shorts och linnen. Allt annat har varit omöjligt att använda. Gotland brukar ju reklamföras som "utomlands fast hemma" och i år har det varit mitt i prick. Alla som varit här och fortfarande är här måste vara nöjda. Ja jag vet att alla inte gillar värme och även jag har tyckt att vissa dagar har varit för heta men då är det ju bara att stanna inne. 

Men denna sommar har också fått mig att fundera på semester. Hur handskas vi med den och vad betyder den för var och en av oss? 

När  jag åker och handlar möts jag oftast av stressade semesterfirare som tränger sig fram i kön, inte håller avstånd, frågar efter mer kassapersonal o.s.v. Håller jag hastighetsbegränsningarna när jag kör blir jag ofta omkörd. Vad är så brottom när det är semester? 

Jo jag vet att livet kan vara stressigt med små barn, många viljor som helst ska tillfredsställas. Kanske ska sommarhuset renoveras, många vänner att träffa, mor-far-svärföräldrar som också skall ha besök, utflykter som ska göras, OS på TV osv. Dessutom ska man hålla sig fräsch och smal. Jag brukar säga att när det är fullt med joggande människor efter våra vägar med hörlurar i öronen då vet vi att det är semester. Men allt det här, är det verkligen vad alla vill göra när det är semester? Är det så, ja då är det ju bra! Om inte....

Att leva med stress är inte nyttigt, vare sig för kropp eller själ. Det kan i längden ge utmattningssyndrom. Jag vet av egen erfarenhet. Så att ta vara på semestern och se till att få ut mesta möjliga vila och återhämtning efter situation är en bra idè. Att prioritera bort det som verkligen inte är nödvändigt. Ja men att motionera är ju hälsosamt kanske du säger då. Jo men förmodligen springer du i stan också när du inte har semester. Att renovera sommarhuset är kanske nödvändigt om det regnar in men om inte?  Att hälsa på alla vänner är kanske roligt men kan också kännas som ett måste. 

Jag menar inte att något av allt det jag räknat upp är fel i sig själv. Frågan är väl varför vi gör det. Är det för att passa in? Är det för att följa alla trender vi ser att vänner håller på med på FB, Twitter och Instagram? Är det för att vi är rädda för att vara annorlunda och bli kallade för nördar om vi inte gör allt och stressar runt som galningar? Låter vi vänners och släktingars krav på oss styra våra handlingar? Gör vi de veckor vi har semester till något som gör att vi behöver vila upp efter semestern? Fast då finns ju oftast inte den tiden. 

Ta vara på de veckor du har semester och låt kropp och själ vila i den mån det är möjligt. Låt det ta tid att handla och bli inte arg på kön i kassan. Kör lungt och titta på det vackra runt dig. Fundera på vad som verkligen är måsten och strunta i resten. Ta dagen som den är och tillåt dig att njuta. Vet också då att din sinnesstämning och ditt njutande smittar av sig på din omgivning. 

Så var nu rädd om dig, fånga dagen, fyll på själen och sprid kärlek.


Foton: Mina foton från sommar Gotland: Cikoria, Gotländska jordgubbar från Stenhusegård, Holmhällar och Vamlingbo