Regina Pacis

27.03.2024

Så är det strax påsk. Skärtorsdag i morgon. Har för närvarande diskbråck som spökar så här är det långsamhetens lov som gäller. Ska väl vara så, alltså långsamhetens och eftertänksamhetens lov i påsktid. Hoppas bara att det blir bättre till långfredagen då det är vernissage på Gotländsk Vårsalong i Lärbro och jag har lämnat in tavlor dit. Vill ju gärna vara med där. Det är en av årets roligaste dagar att möta kollegor och att träffa alla konstintresserade som kommer dit. 

Har stått ett par dagar framför staffliet där tankarna kontemplativt har vandrat. Ja att måla, som jag sagt förut, är för mig bästa sättet att hantera och stänga ute smärta. Värdsläget, både här i Sverige och övriga världen skaver och gör ont. Ändå firas påsken runt om i världen med karnevaler, gudstjänster, retreater mm. Man fastar för att göra botgöring och ångra sig. På vissa ställen så låter män korsfästa sig själva för att ära Gud. 

Ja, jag har svårt att tro att Gud hoppar jämfota av glädje över karnevaler, späkning, botgöring eller att män korsfäster sig. Inte när det inte leder till någon förändring i världen. Putin fortsätter kriga mot Ukraina och Israel fortsätter utrota Palestinier - män, kvinnor och barn. I Sverige skickar vi tillbaka 84 årig multisjuk man som varit i Sverige 7 år och sju dagar. På flyget, den 8.e dagen dog mannen. Eller barn som skall sändas till länder de inte varit i, kan språket eller har anhöriga i. Det är inte klokt, det är inte humant, det är rent vansinne! 

I min förra blogg skrev jag om kulturkanon och ungefär den skickade jag till tidningen som innsändare. Den tog de inte in pga. att jag skrev om nazism  svarade dom. Så långt har det gått att insändare censureras. 

Ja det gör att jag just nu målar på en målning som nog får namnaet "Regina Pacis" vilket betyder Drottningen av fred. Det är ett annat namn på Jesu moder Maria. I den katolska och ortodoxa kristendomen är detta viktigt. Ser du en ikon med Maria och Jesusbarnet på armen så har Maria oftast ett dok på huvudet. Men det finns också ikoner där Maria bär en krona. Här hänvisar man till drottningen av fred. Man säger att Maria ständigt från himmelriket ber för oss och världen. Jag hoppas på det just nu även om jag varken är ortodox eller katolik. Men det finns ännu mycket vi inte kan förstå och förklara så ja, jag hoppas för än har vi inte lyckats så bra själva. 

I dag har vi strålande sol och krokus, scilla, tusenskönor och vintergäck blommar. Tulpanblad har kommit upp, påskliljor har knopp och forsythian slår snart ut.  Dessutom kvillrar koltrasten för full hals både i gryningen och i skymningen. Det är ren och skär glädje. 

Så njut av våren, lev långsamhetens lov, sprid empati, glädje och kärlek och var rädda om varandra! Och jag önskar er alla en riktigt fin och lugn påsk!


Foton:  1. Ikon på Regina Pacis- Maria med krona  2. Radband rosenkransen  3. Tavlan Regina Pacis som nu står på mitt staffli och inte är klar än.  4.  Dagens påskglädje i trädgården