Reflektion

29.10.2023

Så är då hösten verkligen här. Mörk, grå och fuktig. Allt fler träd sträcker sina nakna svarta grenar mot skyn. De som har några löv kvar släpper dem ett efter ett. Sakta singlar de mot marken och lägger sig som en skyddande matta. Ja det är ju så vist ordnat att löven blir ett skyddande täcke mot kyla och avger även sin näring till underlaget. Det känns även som om tempot på det mesta saktar in. 

Det är dags att kura skymning och tända ljus. Tiden är här för att plocka fram böcker och sätta sig att läsa. Det är också som om hösten inbjuder till reflektion. Det blir ju lätt så att tankarna kommer fram när tempot saktar in. Och att våga stanna i dem är helt ok. Att inte skaffa sig något att göra när de - tankarna- knackar på. Det kan vara så att nya idèer skapas eller så är det något av mer skavande natur som tränger sig på.

Reflektion vad betyder det? 

Enligt ordboken har det flera betydelser: 

Återkasta, spegla, avspegla, tänka igenom, för att nämna några. 

Alla dessa betydelser tycker jag finns i hösten. Från sommarens färgprakt och njutning till höstens stormar, stiltje och nakna träd. Det är naturens gång och som livet självt. Och att spegla oss själva i livet självt, det som varit och det som är, ger ett lugn och rustar oss för det som kommer. Jag tänker att jag får tiden till att bena ut vad jag kunde gjort annorlunda, vad jag inte kunnat gjort annorlunda. Acceptera det som är. Så att säga hämta kraften från löven som fallit och som finns som en skyddande matta. Att inte fördöma mig själv. Och att tänka att ur det som förmultnar spirar så småning om en ny vår. 

Det är ju poetiskt och fint eller hur? Men själv har jag mer varit som någon slags höststorm. Först frustrationen över Covid som fortfarande stör. Sedan frustrationen över teknik. Jag blir galen på alla uppdateringar som ska göras på telefon och dator. Och när det är gjort så sitter jag där som en fågelholk och fattar inget. Undrar om det finns fler än jag som upplever det så? Nu var det hur jag överför foton från min mejl till datorn som var ändrat. Jag måste ju kunna lägga in nya tavlor här på min hemsida. Jag blev så arg att jag bara stängde av datorn. Det fick vara tills i dag när jag fick hjälp av min man. Ja han kunde utan problem lista ut hur man gjorde nu. Så tack min skatt för det. Tur ändå att vi är olika. Men vad händer om man inte har någon som som förstår datorer och kan hjälpa en? Vad är vitsen med att ändra och flytta på funktioner? Det blir ju bara förvirrande. Ja, ja, jag får väl tänka att det också är som livet självt ibland - förvirrande. 

Nu önskar jag er sköna och vilsamma dagar där ni hämtar ny kraft.  Var rädda om er, sprid kärlek och INTE hat! 


Foton:  1. Min senaste oljemålning "Ring of Stone  2 - 4 höstfoton jag tagit här i Eksta.