Planering, planering och tankesnurr

08.11.2021

Så var det måndag igen. Den där dagen i veckan som ofta kan kännas tung. Fast jag tycker den är perfekt. Jag städar på måndagar. Så skönt att ha det gjort och så ha hela veckan över för annat.  Ibland önskar jag att jag även kunde städa hjärnan samtidigt så jag slutade tänka. Men å andra sidan är det bra planeringstid och bra tid för att sortera uppe i hjärnkontoret när jag dammsuger och torkar golv. Så på ett sätt städar jag hjärnan också. 

Högkänslig som jag är har den gångna helgen varit fylld av upplevelser som ligger kvar och skvalpar. Det brukar ta ett tag innan starka känslor lägger sig. På lördagen var vi på Langskahuset och såg en konstutställning men Stig Alyhrs konst. Jag gillar hans kraftfulla sätt att måla med starka färger. På söndagen såg vi filmen "United States vs Billie Holiday". Mycket skickligt gjord film och skickligt skådespeleri. Men så den fastnade!! Det översitteri, maktmissbruk, hat, intolerans som visades var vidrigt. Orättvisor blir jag alltid upprörd över och detta, rent ut sagt, korkade synsättet att förbehålla sig rätten  att tro att man är bäst bara för att man råkat födas vit gör mig vansinnig och spyfärdig. Och jag kan inte annat än säga att jag beundrar Billie Holiday för hennes mod, stolthet, envishet och rakryggade hållning ända in i slutet. Se den om ni kan och låt er beröras.  

Någonstans under helgen lyssnade vi också på Magdalena Anderssons tal när hon välkomnades som partiledare för Socialdemokraterna, Nej jag är inte socialdemokrat men tycker att politik är viktigt. Allt i vårt samhälle är ju beroende av politik vare sig vi vill det eller inte. Tycker vi att skatterna är för höga är det politik. Tycker vi att de är för låga är det politik. Blir vi arga när posten bara kommer några gånger i veckan istället för varje dag är det politik som styr det. Tycker vi inte om att skolor läggs ned på landsbyggden eller att det är så många springläkare på vårdcentralerna, ja politik det med. Skulle kunna skriva måååånga fler punkter här men jag tror det räcker för att visa på att politiken berör oss alla oavsett vi säger att vi är neutrala, tillhör ett parti eller inte bryr oss. Och de flesta bryr sig eftersom vi klagar när matpriser, bensinpriser mm höjs eller när medicinen helt plötsligt inte finns på apoteket men det finns smink. 

Talet Magdalena Andersson höll var i mångt och mycket bra, så får vi bara hoppas att det håller. Beror ju naturligtvis också på hur vi röstar i valet. Men hon sa bl.a. att det är allas vårt ansvar att arbeta för att behålla demokratin och det har hon rätt i! Inte nödvändigtvis att arbeta genom ett parti men genom att våga ställa oss upp för det okränkbara människovärdet och demokratin och dess värderingar när de blir hotade. Precis som Billie Holiday gjorde och många många fler med henne gjort genom tiderna.

Vad har nu detta med planering att göra kanske du undrar. Jo en hel del. Det här året är ju snart slut och ett nytt kommer. Vad ska jag som konstnär göra då? Det är dags att fundera på det nu. Utställning med tema? Mmm, tror det. Det kan vara mitt sätt att dra ett strå till stacken och inte tystna. Konst kan ju och ska belysa nutidens samhällssituation. Helst irritera lite också så tankarna börjar snurra. Så ja jag har tankesnurr och planerar för fullt. Vad det blir kommer visa sig så småningom.

Våga stå upp emot orättvisor.  Astrid Lindgren sade ju: "Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man  ingen människa utan bara en liten lort." Älskar hennes citat!  

Ta nu hand om er, njut av livet och var snälla mot er själva och varandra!


Foton: 1. Billie Holliday 1940-t   2. Från filmen  "United States vs Billie Holiday"  3. Astrid Lindgren