Påsktider

12.04.2022

I dag skiner solen, det är 10 grader varmt och det känns som vår i luften på riktigt. Ja vi kan ju hoppas i vart fall. Staräurarna har stått som spön i backen den sista tiden så det borde vara dags. Jag har tappat räkningen men det sägs ju att det ska vara sju stycken staräurar innan ladingen - våren kommer. En staräur är snöväder som yr efter det att staren kommit. I vart fall blommar nu blåsippor, vitsippor och gulsippor. Scilla, pärlhyacinter, påskliljor och hyacinter blommar också och vilken dag som helst slår den underbart gula forsythian ut. Så visst är det vår! 

Det är också påsktid vilket för de flesta innebär lite ledig tid. För många av oss konstnärer är det istället tvärt om. På många ställen i Sverige är det konstrundor och vårsalonger till påsk. Så också här på Gotland. Gotländsk vårsalong på Korsbygården i Lärbro 15/4 - 18/4. Där är jag med och 100 andra konstnärer här på ön. Ja, du läste rätt - 100 stycken. Det blir nog en folkfest efter två års inställda salonger pga corona. Så du som finns här på Gotland kom dit! Jag ser verkligen fram emot detta. Det ska bli så kul att träffa kollegor och se vad som hänt med oss under pandemin. Vi har ju haft tid att måla, skulptera, fota, smida.... Dessutom tror jag det är ett sug efter kultur i alla dess former just nu. 

Sug efter kultur har jag och min man haft och i helgen avhjälpte vi lite av det. Vi var på en heldag med teater. Vi såg Anna och Jacob Dubbe och Anna och Jacob Dubbe - Måne över Rosendal. Ett mycket känt par här på Gotland som levde runt sekelskiftet 1770-1840 ca. Så intressant och vilka skickliga skådespelare, dansare och sångare varje medverkande var. Dessutom skötte alla tillsammans logistiken runt rekvisitan och hur scenerna skulle se ut. Gotlandsteaterns scen är inte så stor så det var verkligen en totalupplevelse där vi såg all mimik och musiken upplevdes som om den omslöt oss. Helt fantastiskt. Mellan de två pjäserna ingick middag och när vi gick för att äta, helt uppfyllda av det vi upplevt, tänkte jag just, så tomt vårt samhälle skulle vara utan kultur. Och vad ett teaterstycke och musik kan få oss att känna och fundra runt. Ja vad all sorts konstform kan få oss att känna och bli berörda av. Så unna dig att komma till Vårsalongen i Lärbro och se en mångfald av konst. 

Passa på att njuta av vårväder, god mat, och varandra under påskhelgen och sprid kärlek som ju är Påskens budskap! 

GLAD PÅSK!


Målning: 1. Staräur akvarell,  2-4 foton tagna i dag