Påsk

01.04.2021

Så sitter jag här vid datorn igen. Altandörren står öppen, solen strålar, fåglarna har glädjefnatt och det luktar kodynga. Det är som det ska med andra ord när våren är här. Tycker verkligen inte om lukten men det är så varmt att jag bara måste ha öppet och fågelkvittret får trumfa lukten. 

Idag är det ju skärtorsdag och i år utan påskkärringar ch påskmarsch här i Visby pga pandemin. Tråkigt tycker nog många. Men runt om på ön briljerar gotlänningarna med uppfinningsrikedom när det gäller påskkärringar, och har gjort länge, och dom är roliga. 

På tal om påskkärringar. När jag var barn så klädde vi ju också ut oss till påskkärringar och gick runt och knackade på dörrar. Vi hade kakor och bullar med som vi bjöd på och vi hade övat in sånger som vi sjöng flerstämmigt för att glädja dem vi kom till. Hade vi tur fick vi lite pengar eller godis men det var inte alltid. Det var liksom otänkbart att gå runt och inte erbjuda något av kvalitet. Undrar om det är en norrländsk tradition, för så gör man ju inte i dag eller?? 

När jag var liten trodde jag ju också att det hette skärtorsdag pga alla färger man har till påsk. Alltså färgen skär - rosa. Inte så tokigt tänkt kanske för ett barn. Nu vet jag ju att det kommer av ett gammalt nordiskt ord som betyder ren. Man säger ju också ren och skär glädje t.ex. Det i sin tur kommer sig av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter dagen före det som blev långfredagen. Lärjungarna protesterade mot att deras mästare skulle sänka sig till att tvätta deras smutsiga fötter. Jesus svarade: Ni ska inte kalla mig mästare, jag är er tjänare. 

Tänk att vårt "svenska" påskfirande har traditioner och rötter flera tusen år bakåt i tiden och ju är allt annat än svenskt. Jesus var jude och han försökte aldrig uppfinna kristendomen som sådan. Judarna i sin tur firar sin påsk - Pesach -  som betyder: gå förbi från berättelsen i Gamla Testamentet. Gud skonar de judiska gossebarnen om föräldrarna har målat ett kors på sin dörrpost av blodet från ett offrat lamm. Judarna var då fångar och slavar i Egypten. Faro hade blivit prövad med mycket men ändå inte släppt judarna. När barnen i Egypten dog blev folket släppt. Denna händelse, för flera tusen år sedan, som ledde till deras frihet firas i deras påsk. I kristendomen har detta plockats upp och används som bilder om Jesu korsfästelse. 

Ja oavsett vad vi tror eller inte tror har påsken, Nya och Gamla testamentet format hela västvärldens samhällen, etik, moral och lagstiftning vare sig vi vill det eller inte och både på gott och ont. Givetvis har vi inslag av annat också, som påskkärringar t.ex. där folktro, vidskepelse mm blandas med det som kyrkan lärde. Men tittar vi på vad Jesus pysslade med så var det underifrån perspektivet som gällde. Den lilla människan han reste upp och lyssnade på. En del säger att han var den första kommunisten, ja kanske, även om jag tror att han aldrig skulle facka in sig själv så. 

Oavsett kan vi väl nu i påsk hålla fred med varandra, njuta, tänka på att helgen är en påminnelse om att bryta slaveri på alla plan och att sprida glädje! 

Och har du inte sett Påsk med Johan Glans så sök rätt på den på YouTube så får du garanterat ett gapskratt! Glad Påsk till er alla!


Målning: Collage/akvarell Pippi