Omänsch

18.03.2021

Oj oj oj så fort dagarna går trots sin stilla lunk och enformighet.  Ja allt det vanliga som ska göras som städning, tvätt, putsa fönster, sätta om blommor och...ja ni vet. Det har bl.a fyllt mina dagar sedan jag skrev sist.

 Kroppen har också bråkat med värk så jag har inte varit så mycket i ateljèn. Har målat akvarell hemma och varit en sväng i ateljèn och fortsatt på den jag påbörjat och lade upp bild på förra gången. Men det vill sig inte riktigt. Och under dessa dagar har tankarna snurrat. En del mörka tankar när det gör som ondast. Då blir jag så less och tycker det känns så meningslöst. Tror absolut inte att jag är ensam om den känslan när värk sätter in. Så fortsatte jag fundera. Vad gör denna pandemi med oss? Nu har det gått ett år när vi har suttit hemma och inte gjort speciellt mycket. Inte fått nya intryck, inte mött nya människor och inte barn och barnbarn heller. Inte fått  nya intryck som föder nya tankar eller fyller på med ny energi. 

Vad händer då? Blir vi bara mer och mer inskränkta? Mer och mer egoistiska? Tappar vi mer och mer av vår förmåga till empati? Risken finns när vi bara skärskådar vår egen navel och umgås med våra egna dammtussar. Det egna växer liksom i ensamheten. Och vad blir jag då? Blir jag en omänsch? Ett uttryck jag hörde som barn och vuxen i norrland som jag tycker säger en hel del. Det vill säga någon som tappat sin mänsklighet. 

När allt det här är över, när vi fått vaccin och vi börjar kunna umgås och mötas igen hoppas jag innerligt att vi återtar förmågan att vara människa. Att vi inte blivit så avtrubbade att vi bara ser till oss själva. Jag tänker också att även fast jag inte kan träffa människor just nu och fast det ibland känns tungt finns det saker jag ändå kan göra. Jag kan hålla mig informerad om annat än corona. Jag kan ta vara på det som gör mig glad. Jag kan njuta av solen och vårblommor som nu börjar komma. 

I går satte jag mig och målade en affirmation till mig själv. Jag tror det är ett gammalt kinesiskt ordspråk. Oavsett så är det bra och texten jag skrev är: 

Mörka tankar kan över ditt huvud fara. Låt dem inte bygga bo där bara! 

Jag har satt den på kylskåpsdörren för en omänsch vill jag inte bli/vara.

Så var rädd om dig och varandra, sök glädje, öva empati, njut och sprid kärlek!