Nytt konst år

08.02.2024

Nu börjar det kännas som om det är ett nytt år. Ett nytt konstår med nya möjligheter. Ett nytt år med skapande. Just i dag känns det som det pirrar inuti av nyfikenhet och längtan efter det som ska komma ut. Det låter ju storvulet och jag är så medveten om att nästa vecka kanske det känns tungt igen. Men det finns ändå en massa utställningar bara här på Gotland att se fram emot! Störst är naturligtvis Öppna Ateljèer till Kristi himmelfärdshelgen. Vi är över 100 konstnärer som då i 4 dagar håller våra ateljèer öppna. Lika roligt varje år att möta alla som kommer och prata om konst, hur den berör och om livet självt. Men mer kommer och det berättar jag om när datum osv är klart. 

Att bli berörd av konst, ja det blev jag i förra veckan på flera sätt. 

På en av våra förskolor finns några av mina tavlor, och förra veckan fick jag ett mejl från dem. De var så glada över dem och en av tavlorna hade inspirerat barnen till att skriva en saga. Tårarna rann när jag läste den lilla sagan. Tänk vad konst kan betyda! 

Vi var in i St:a Maria Domkyrka i söndags för att se och uppleva utställningen "De 100 rösterna" För medmänsklighet mot hat. Den handlar om vad Emerich Roth har betytt för så många. Han var ju en av de sista överlevarna från Auschwitz och förintelsen. Så mycket gott han gjort trots sina fasansfulla upplevelser. Han har föreläst för hundratusentals elever i skolorna i Sverige. Han var med och startade Fryshusets avhopparverksamhet Exit och mycket mer. Utställning är mycket bra och stark och samtidigt kan man se en film där Emerich själv berättar om sitt liv.  Många har också vittnat om hans betydelse. Lill Lindfors hade skrivit en så vacker dikt om honom. 

Som jag har förstått det är det en vandringsutställning som kommer visas på flera platser. Kommer den till din stad eller samhälle, gå och se den. Den har ett starkt och viktigt budskap som är riktigt aktuellt i dag, ja alltid. Utställningen berörde och en liten ljuslykta i glas fick följa med hem från Domkyrkan. Den står nu på bokhyllan som en hyllning till alla som gått före och en påminnelse om kraften i kärlek och om hur den färgsätter världen. 

Var nu rädd om varandra, barmhärtiga mot er själva och sprid den livsviktiga kärleken!  


Bilder:  1. Tavlan "Livet på landet" som förskolan nu äger. "  2. Sagan barnen skrev  3. Emerich Roth  4. Ljuslyktan som fick följa med hem.