Nobelpris

11.12.2020

I går, den 10 dec. var det nobeldagen. En speciell dag som fick mina tankar att snurra runt lite extra. I år blev ju den dagen annorlunda som det mesta det här året. Det blev ingen stor fest med festmiddag, pristagare, professorer, kungligheter och bling bling. Så lite känns det som om denna nobeldag gått oss förbi. Hur många av oss vet vilka nobelpristagarna är i år? Nehej nej: Kanske inte så många. 

Jag hade ingen aning utan fick vända mig till google. T.ex. gick nobelpriset i kemi till dem som uppfann gensaxen. Och det är ju bra. Förhoppningsvis leder det till att man kan bota cancer. Frdspriset gick till FN:s livsmedelsprogram. Också det bra. De ser till att de barn som har det tufft runt om i världen t.ex. får näringsriktig föda eller tillskott om jag förstått det rätt. Medicinpriset till dem som upptäckte Hepatit C viruset - det Hepatitvirus som överförs genom blodsmitta. Också det fantastiskt då gulsot också skördar många liv. Ekonomipriset struntar jag i för det begrep jag inte ett smack av. Och så har vi då priset i fysik. Det gick till den som upptäckte svarta hål! Vilken tur vi har! Ja. då kunde vi ju få årets fantastiska adventskalender... Annars brukar vi väl lite till mans upptäcka svarta hål i slutet av månaden...

Ja jag vet att jag raljerar, men kunde inte låta bli. Forskning är fantastiskt och har gjort och gör mycket gott. Och alla dessa som gör, hittar, uppfinner allt detta bra ska verkligen ha denna eloge och uppmuntran! (Även om jag kan tycka att 9 miljoner per pris-område är lite saftigt)

För mig är 10 dec en speciell dag av helt andra skäl. Ja det finns flera sådana dagar, närmare bestämt 7 st till. Men den 10 dec föddes mitt näst yngsta barnbarn. Det undret, och alla andra barnbarns födslar, slår nobelprisen med hästlängder för mig. Och det tror jag alla som är far eller morföräldrar kan hålla med om. 

Detta ledde mig till nästa tanke. Om man sänkte Nobelpriset lite så kunde man instifta ett prisområde till. Tänk alla kvinnor som föder barn, uppfostrar, byter blöjor, snyter, tröstar, lagar mat, städar, trixar med arbete-lämna hämta barn, föräldramöten, tvättar, medlar mellan olika viljor, stöttar sina män/partners osv. ( Ja jag vet att även män gör men just nu är det inte poängen. Dessutom är nog övervägande delen som fått Nobelpriset män)  

Tittar vi ut över världen gör kvinnor heroiska insatser! Det är dags att synliggöra kvinnors slit! Det är dags att lyfta att vi behövs för hela jordens välfärd och fortlevnad. Och för att komma ytterligare ett litet steg framåt i jämställdhetsarbetet på vår jord tror jag att detta skulle vara en bra väg. 

Så med detta sagt: ha en skön helg, var snäll mot varandra, stötta och lyft varandra och sprid kärlek! 


Första bilden: Tavlan Respect  Kolteckning . Foton privat