Midsommar

25.06.2021

Midsommarafton 2021. Tänk det blev en sådan i år också! Och störst av allt, jag får uppleva den!! Ja jag lever fortfarande, är färdigvaccinerad och får uppleva ännu en midsommarafton. Är så tacksam för det. Denna helg och afton som är trolsk och magisk. Åtminstone i min värld. Jag har ju sagt att flera andra helger är jag kluven inför, men inte denna, konstigt nog. Eller kanske inte. Denna helg handlar ju mer om att bara vara, lukta på alla blommor, njuta av färger, äta gott och att vara i kärleken. Allt detta kan man aldrig få nog av!

Mina minnen från bardomens midsomrar är också positiva och den magiska känslan planterades där. Vi åkte från Stockholm till mormor i norr och där var nätterna alltid ljusa, så det var svårt att somna från början av vistelsen. De gula rullgardinerna gjorde ingen större nytta men gav sovrummet en fantastiskt varm gul färg och trädens skuggor avbildads på rullgardinen och väggen. Äta gjorde vi ute i syrenbersån och en bit från den växte fullt med vildrosor. Doften av syren och vildrosor var ljuvlig. Varje kväll ställde min mormor in en liten vas i mitt sovrum med nya rosor som fyllde rummet med sin doft. 

När så midsommaraftonen var inne klädde sig alla fint, helst i hembyggdsdräkt, och så begav man sig till bygdegården för att fira tillsammans. Dans runt majstången, kaffe och sju sorters kakor, givetvis fick jag en egen flaska läskedryck - Fruktsoda eller Pommac - och så många andra barn att leka med. Efter dansen runt stången blev det auktion. Ja det var fest och alla i bygden var där.  När kvällen kom fick jag var uppe lääänge, de vuxna var glada och så småningom försvann mamma och pappa till folkparken och dansade. Själv var jag kvar hos mormor som lät mig gå in i hennes stora skafferi med fönster och krusigt papper på hyllkanterna. Där fick jag hämta både godis, bullar och mera läskedryck. De äldre vuxna som var kvar hos mormor berättade historier om skrömta, om vackra Vittra - hon med hålet i ryggen som man skulle akta sig för att följa på midsommarnatten för då kom man aldrig tillbaka. Såg man henne skulle man vända tröjan ut och in och bak och fram för att klara sig och det snabbt. Hustomten skulle man hållas väl med och se till att han fick godsaker även på midsommar.  Här berättades det också om min mammas farmor som kunde stä blod mm. Innan sängdags skulle de unga plocka sju sortersblommor och helst hoppa över sju gärdsgårdar också. Blommorna skulle de sedan lägga under huvudkudden för att få reda på vem de skulle gifta sig med. Så midsommaraftonen är för mig fylld av färger, dofter, kärlek och magi. 

Än i dag finns känslan djupt rotad inom mig och vem vet vad som ryms mellan himmel och jord. 

Det skönaste med midsommar är ändå det kravlösa. Här hemma blir det några olika sillsorter, färskpärer, lite lax och så jordgubbar och glass förståss. Enkelt, gott och trivsamt. I dag står vallmo, blåeld och cikoria för riktig midsommar för mig då de står i praktfull blomning här på Gotland nu. Blommor jag knappt sett innan jag flyttade hit. Men några sju sorters blommor tänker jag då rakt inte plocka, för jag har redan hittat min drömprins som jag vill leva resten av livet med. Och tänk, jag är fortfarande efter 15 år lika glad att vakna vid hans sida och lika kär!

Så njut nu av midsommarhelgen, släpp de där måstena, lukta på blommorna. Njut även av eventuella regnskurar för dom brukar ju alltid komma på midsommar.  Är du ensam, unna dig ändå något gott och njut av naturens rikedom och kanske minnas barndomens magi.

Men det kommer en vardag igen så på söndag har jag öppet i Barlingbo gamla skola mellan 11.00 - 16.00 och du är varmt välkommen dit. Du är lika välkommen att anmäla dig till någon av mina målarkurser, för att fylla på ditt inre och kliva in i färgernas magiska rike! Gå in här på min sida och läs under kurser så ser du hur kurserna är upplagda, sista anmälningsdatum, pris mm. 

Var rädd om dig och sprid kärlek och jag hoppas att vi ses!