Lucia

16.12.2020

Ja i dag blir det nog lite tankar hit och dit. Eller kanske inte... 

I lördagskväll tittade jag och min man på en DVD film som han köpte för ett tag sedan. Det var från Sven Wolters 80-års dag. Fantastiskt firande. roliga minnen, bra musik och sååå mycket glädje och värme. Människor som var naturluiga och inte uppklädda till tänderna. Människor som gav av sig själva. Och eftersom jag själv inte längre är purung kännde jag ändå igen mycket från det som berättades. Ja världen förändras och kanske vi med den, åtminstonde till en del. Mycket av det som förändrats är verkligen till det bättre! Men inte allt. Jag saknar verkligen tiden då vi stod på barikaderna oavsett vad vi trodde på eller tillhörde för parti, om vi nu tillhörde något. Det var bara så självklart att vi skulle höja våra röster för att höras och förändra till det bättre. 

För min del började det på högstadiet när Stenmark var som mest spännande. Ingen ville ha lektioner när han åkte, och inte heller när Tre Kronor spelade hockey. Så vi protesterade, strejkade och satt kvar i uppehållsrummet. Slutade med att det blev tillåtet och lärarna kom också... Sedan har det för min del fortsatt på olika sätt. Har ju haft fruktansvärt svårt att hålla igen munnen när orättvisor, orättfärdighet, och felaktigheter i samhället begås, bl.a genom att skriva insändare.  

Så var det då Lucia på söndagen. Jag bänkade mig framför TV:n kl.07.00 med lussebulle, pepparkaka och lite julglögg som passande nog heter Lucia. (Den är sååå god med mycket smak av choklad). Mannen sov gott vidare. Tänkte att åtminstonde det kan man få se när allt möjligt annat ställs in nu i juletid. Tänkte också att förmodligen är det som alltid annars. Men tji fick jag. Det var en förändring, verkligen till det bättre!  Så vackert. Luciatärnor från världens olika hörn, en vacker mörk Lucia, snö, renar, en kåta, eld och sång och jojk på samiska. Blev lyrisk, så fantastiskt. 

Det här med Lucia är egentligen ganska roligt sett med dagens ögon. Som vi firar det i dag är inte en speciellt gammal tradition. Började som studentspex och då med män som klädde ut sig till kvinna-Lucia då kvinnor inte då fick studera. Det var först på 1920-t som det blev populärt och då med skönhetstävling för att bli Lucia. Undrar hur många flickor och kvinnor som genom åren kännt sig ratade och fula för att de inte dög som Lucia? 

Ursprunget då? Jo hon är ett helgon från Syracusa i den katolska kyrkan. Hon brändes på bål för sin kristna tro, men elden skadade henne inte, Tillslut dödades hon med svärd den 13 december ca 304 e.Kr. Anledningen var att hon gav sitt liv till Kristus, sägs det, och därför ville hon inte gifta sig med den man som hade utsetts till henne, och lite till. Det som i mina ögon blir lite roligt är att kyrkan upphöjer en kvinna som har mod att ställa  sig upp på barikaderna för sin sak. Kyrkan som annars tyckt att kvinnor skall underordna sig mannen och tiga still. 

Jag kan gärna fira och hylla Lucia som betyder ljus, som var en modig, obstinat kvinna som vågade stå på barikaden för sin rätt som kvinna och människa. Jag hoppas också att hon får inspirera många fler, här hemma och runt världen, att ställa sig upp för det som är rätt, för jämlikhet och för frihet från påtryckta normer och idèer. 

Och förutom det, var rädd om varandra, stressa inte ihjäl er i jule tid och sprid kärlek!