Lucia, Jul och Nytt År

20.12.2022

Så har lucia varit, julen står för dörren och snart är det nytt år. 

Lucia ja, den lysande eller ljusbärerska. 2022 års luciahögtid måste väl gå till historien som den mest vansinniga. Luciatåget som Bollnäs folkhögskola skulle hålla på regionfullmäktige i Gävleborg stoppades av ordföranden som är SD:are för att lucian identifierar sig som hen... Måste ha blivit kortslutning där. Lucia som betyder lysande eller ljusbärerska som föddes ca 283 e.Kr. var jungfru och blev martyr för att hon inte ville gifta sig och hade avlagt ett kyskhetslöfte. Naturligtvis blev mannen som hon egentligen blivit bortlovad till vansinnig och skvallrade för kejsaren Diocletianus som på den här tiden förföljde de kristna. Många olika legender finns om henne bl.a. att hon sålde all sin egendom för att hjälpa fattiga, änkor, föräldralösa och pilgrimmer.  Så hon var en rebellisk ljusbärande kvinna som satte sig upp mot män, könsroller och överheten! SD missade nog något där! Men som rektorn för Bollnäs folkhögskola skrivit är hon tacksam för all den uppmärksamhet de fått och kyrkan var på kvällen fylld till bredden och de fick stående ovationer! Ja sannerligen det blev LYSANDE precis som det anstår Lucia!  

I dag är det den 20 december och bara 4 dagar kvar till julafton och julhelg. Den där helgen som inom oss oftast målas upp som den fridfulla familjehögtiden. Jag hoppas innerligt att den blir det för er alla. Tänker dock att det nog är bra att inte ställa förväntningarna och kraven för högt. Det gör inget om allt inte är perfekt och inte heller om det som står på julbordet i någon mån ändrats. Det viktiga är att ha det trevligt och att inte stressa. Är du ensam, ät det du vill ha, se på det du tycker om, lyssna på den musik du gillar, eller gå någonstans där de arrangerar en alternativ jul. Kanske bjuda någon på enkelt julbord eller fika. 

Stress ja. Jo det har jag haft i dag. Först var det någon som ringde och sa att det hade skett ett bombdåd på ett av mina barnbarns skola och att dom inte visste hur det var med barnbarnet. Då höjdes stressnivån kan jag lova. Efter bara någon minut ringde barnbarnet och sa att det var kompisar som tagit hens telefon och busringde. Så skönt att höra men ack så dåligt bus. Tårarna bara rann och mina tankar gick till alla ukrainska flyktingar, ja alla flyktingar, som får möta en jul utan nära och kära. 

Nästa stressmoment, om än en bagatell i sammanhanget, kom när jag satte mig vid datorn och skulle försöka lägga in två nya oljemålningar här på hemsidan. Jag som är allt annat än teknisk och så har dom ändrat på hur man ska gå till väga. Tog mig några timmar att komma på hur jag skulle göra och inte lär jag minnas det nästa gång. 

Och det tar mig till att jag vill tacka er alla som under året besökt mig i min ateljè och på utställningar. Alla som tittat och pratat konst . Tack till alla er som under året köpt min konst när vi mötts och över nätet! Det är ju ni som möjliggör att jag kan fortsätta. TACK TACK! 

Nu tänker jag ta julledigt och lär inte skriva något förrän nästa år, ja 2023 alltså. Så var nu rädd om er, stressa inte, ta vara på möjligheterna att bara vara och vila. Tända ett ljus eller en brasa och njuta av det ljus som det bär med sig. Så får vi hoppas på ett nytt år som bär positivitet med sig. 

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!  


Bilder: 1. Mitt vinterland - akvarell.  2-4 små akvareller jag målat.