Ledig sommar?

30.06.2021

Ja i dag har jag ledig dag! Eller nåt... 

I går var jag i Barlingbo i min ateljé och målade. Så utmanande med denna kurs jag går nu men nyttig och lärorik. Anna Toresdotter är verkligen skicklig! Så i dag skulle jag vara ledig eftersom jag har öppet i Barlingbo torsdag-lördag 11.00 -16.00. Vad gör jag då? Ligger och läser en bok? Solar? Badar? Noppe, inte jag. I och för sig är det mulet i dag och regnar lite med jämna mellanrum men ändå 23 grader varmt. Alltså varmt och fuktigt. Perfekt väder för att putsa fönster tänker jag. Sagt och gjort, jag river gardinerna jag satte upp i våras och putsar fänstren. Sedan fram med strykbräda och stryka sommargardinerna som ska upp i gästrum, sovrum och vardagsrum. Köket var klart sedan förut. Några dukar fick bytas också och nya strykas. När jag nu ändå var i farten så tvättade jag handdukar, överkast i gästrummet, la dit nytvättade lakan och tvättade lite kuddar som ligger i soffan i vardagsrummet. Och nu sitter jag här framför datorn för att skrivklådan infann sig. 

Är jag ensam om att fungera så här som kvinna? Eller känner någon annan igen sig? Vad beror det på att det är så svårt att bara göra ingenting? Ja i mitt fall vet jag en del av svaret. Vet du ditt?

Min släkt kommer bl.a från Västerbotten och inpräntat ordentligt är att även om du inte är rik så ren och hel ska du vara, likaså ditt hem. Och att vara lat är syndigt och skamfullt, så sa min mormor. Ja ja, det var då det, men tydligen sitter det ändå ganska djupt. När jag var ung, 18 år, kom tanterna hem till mig och öppnade mina skåp för att titta om jag hade ordning för det skulle visa vilken ordning jag hade inombords... Sådana rena kränkningar sätter spår. Nu vet jag ju att det bara är att strunta i men ändå har det gjort mig till en kvinna som vill ha det rent och något så när i ordning hemma . 

Och nu är det sommar och många har semester. Men att vara egenföretagare och konstnär ger inte alltid möjlighet till ledighet under sommaren. Det är ju nu turisterna kommer och människor är lediga så att de kan unna sig att t.ex. gå på konstutställning. Och ja, jag lever min dröm, jag älskar det jag gör och vill dela med mig av det till andra. Men konsten att vara konstnär blir då att hitta en balans. En balans som gör att det fortsätter vara lustfyllt och inte äter upp mig. Tror att andra konstnärer känner igen sig i detta också.  

Har ändå under dagen varit ute i trädgården och fått se något jag aldrig sett förut. En otroligt vacker fjäril, en Amiral och en brunsprötad skymningssvärmare mitt på dagen! Skymningssvärmaren är riktigt stor och liknar lite en kollibri med sin långa "snabel" som den suger nektar med. Spännande och tacksam att jag kunde fota dem. 

Så ta vara på dessa sommardagar, vare sig du är ledig eller inte. Försök hitta balans och unna dig det du mår gott av. Kom gärna på min målarkurs i augusti. Anmälan  hittar du under fliken kurser. 

Och glöm inte att sprida kärlek.