Kulturkanon

19.03.2024

Nu är jag arg!  Satt i bilen och lyssnade på radio den 14 mars. Hör en intervju med en professor som fått i uppdrag av regeringen att ta fram en svensk kulturkanon. Jag blir genast kall i hela kroppen och nackhåren reser sig.

Svensk kulturkanon, vad innebär det? Vad är svenskt? 

Inte mycket av det vi tar för givet eller använder oss av dagligdags har svenskt ursprung. Tomaten kom till Sverige på 1600-t från Mexico. Majs kom till Europa med Columbus från Peru och Mexico. Basilika och persilja från medelhavsområdena på 1600 – 1700 t. Potatis från Mexico. Saffran från bl.a Iran t.ex.

När det gäller tidsperioden barock och rokoko som har haft stor inverkan på byggnader, möblemang och kläder kommer det från Frankrike. Ännu äldre byggnadsteknologi från Inkafolket, Romarriket Kina mfl.

Vikingarna reste runt världen och tog med sig intryck, språk, varor, vapen, människor mm från andra länder och kulturer och införlivade dem hos sig. Vår musik influeras av musik från världens alla hörn. Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig von Beethoven, Josep Hydn, Richard Strauss, ja inte var de svenskar. Inte heller gospelmusiken, bluesen och jazzen kommer från Sverige utan har sina rötter i Afrika och New Orleans.

När det kommer till konsten så kommer de stora mästarna, även här, från Italen och Nederländerna - Michelangelo, Leornado Da Vinci, Caravaggio, Vermeer, Rembrandt och många fler. Så varför en kulturkanon nu? Jo för att det är detta sverigedemokraterna vill och det finns i deras avsiktsförklaring. 

Hitler och nazisterna gjorde precis detta, en tysk kulturkanon. De bestämde vilken konst som accepterades och konfiskerade det som inte föll dem i smaken samt bestämde vad konstnärer fick måla. De rensade ut all litteratur som inte passade deras ideal och brände på bål. Så vad ska behållas här? Carl Larssons Midvinterblot kanske passar och hans målningar av idylliska Sundborn. Men glöm då inte att både Carl och Karin varit i målarkolonierna i Frankrike och hämtat inspiration till målartekniker, textilier och kryddväxter. Vad ska, enligt SD och tidöpartierna, våra författare och poeter få skriva om? Vad får våra keramiker, silversmeder, möbelsnickare, glaskonstnärer skapa enligt dem? Redan nu jagar ju tidöpartierna public service och vill bestämma vilka TV program som ska sändas eller få finnas genom att dra ned på bidrag till dessa. För all del även till författare, konstnärer, folkskolor, musiker och museum.

En svensk kulturkanon är m.a.o. ren och skär nazism som våra politiker vill styra alla konstnärer, musiker, konsthantverkare, möbelsnickare, smeder, författare, poeter och svenska folket i övrigt med! Det är ett stort hot mot demokratin, det fria ordet och skapandet! 

DET ÄR NOG NU!

Det som är svenskt är: empati, att dela med sig, nedrustning, jämlikhet, allas lika värde, neutralitet och fika. Dags för er politiker att stå upp för det och vända ryggen åt nazismen. Det är dags för oss alla att göra det samma. Tillsammans är vi starka, glöm inte det. 

Det är bara kärlek, empati och lyssnade som kan rädda världen. Fruktan gör det inte! 

Så tills jag skriver igen: var rädd om dig och varandra. Våga sprida kärlek och våga protestera!


Tavlor: 1. Cease fire now  2. Tärningen är kastad  3. Kyrie