Konst kropp och motstånd

01.11.2021

                                        Uppåt väggarna! Nu är det dags igen! 

Jag har denna vecka 44 öppet i min ateljè i Eksta gamla skola. Öppettider: Onsdag, torsdag och fredag kl. 12.00 - 16.00. Här finns akvareller, akrylmålningar, oljemålningar, kolteckningar, kuddar mm. Så passa på att handla julklappar till någon du håller av eller till dig själv redan nu innan all julstress börjar. Julklappar som är unika och som varar länge. För er som varit hos mig tidigare så finns det en hel del ny konst. Eller kom och titta och prata konst .Jag hoppas verkligen att vi ses. Ni är alla sååå välkomna och det känns så roligt att få öppna upp igen! Nog om det.

I lördags såg jag och min man en föreläsning av och med Stina Wolter. Den har namnet: Konst kropp och motstånd och finns på nätet. Ett helt fantastisk föredrag som i mitt tycke alla borde se! Stina är så sund och så klok. Och det hon säger ger verkligen aha upplevelser och tankar förutom en hel del goda skratt. Jag tänker inte berätta så mycket om allt hon sade, det får ni se och höra själva, men en liten del tänker jag beröra. 

I en av våra tidningar här på ön berörde en kvinnlig krönikör lite av det som Stina tar upp redan på fredagen så jag har inte kunnat låta bli att tänka på bådas budskap. Det handlar om skam. Skammen som samhället lägger på oss när vi inte passar in i samhällsnormen - mallen. Skammen som pressen, fortografer och annonser lägger på oss. Skammen som modedesigners lägger på oss som inte passar in i deras skapelser. Alltså denna kroppsskam! Du är för tjock, du är för smal, du är för lång, du är för kort. du är äcklig. Vad är det för vansinniga ideal och tankar vi låter råda? Och vem är det som vinner på dessa? Ja inte är det du och jag i vart fall. 

Det värsta är att dessa vansinniga ideal också har tagit sig in hos vårdpersonal runtom på vårdcentraler och på sjukhus. Det kan göra mig vansinnig och här krävs motstånd! Nu tänker jag ta mig som exempel. Jag är kort och överviktig vilket jag är väldigt medveten om. Jag är inte dum i huvudet vilket vissa läkare ibland tycks tro. Jag har otaliga gånger fått höra att jag borde banta eller fått scheman på gymnastik som jag ska göra. Då har den aktuelle läkaren inte läst min journal och har inte funderat på hur de sjukdomar jag har och med den medicin jag måste ta påverkar min kropp. Jisses så många diskussioner jag har fått ta. Så arg jag varit och så kränkt jag kännt mig. Några läkare har jag bytt och vägrar gå till. Varför skall vårdpersonal skambelägga oss? Du får inte en ryggoperation om du inte går ned i vikt fick jag höra. Nähä. Kan diskbråcken och stenosen i ryggraden göra så att jag rör mig mindre kanske? Efter riktig utskällning blev det operation. Ska sådant villkoras? Jag väger inte 300 kg och inte 100 heller. Dessutom finns det i dag vetenskap om att övervikt inte per automatik gör dig sjuk! Det handlar också om arv t.ex. Jag vet ju att min mamma, min mormor och hennes syskon, min farmor och hennes systrar såg ut som jag gör nu. 

Att höra Stinas föreläsning lyfter bort skammen och du ser samband du kanske inte tänkt på förut. En fråga jag vill ställa så här till slut är: Vem har skapat idealen och vem har bestämt normen av hur vi kvinnor ska se ut?  

Jag är stolt att vara kvinna och jag är den jag är. Om andra mår dåligt av mitt utseende är det deras problem. Kan vi inte bara få vara, vare sig vi är smala eller tjocka, långa eller korta? Min kropp är inte det jag är. Min person är inne i mig och så är det med oss alla. 

Så var nu barmhärtig mot dig själv och andra. Se bortom det yttre skalet på dig själv och andra. Se människosjälen och personligheten och sprid kärlek! 


Målning:  Stolt att vara kvinna