Kärlek

22.01.2021

Så är det fredag och skrivklådan har än en gång infunnit sig och sedan i går kväll snurrar mina tankar runt kärlek. Ett stort ämne och som det skrivits spaltkilometer om. Men det kan inte hjälpas. 

I går kväll tittade jag och min man på TV- programmet "Helt lyriskt". I går var det bröderna Noren ( tänk Mando Diao sjunger Fröding) och Albin Lee Meldau som skulle tolka och tonsätta varisin poet. Albin valde Pär Lagerkvist och bröderna Norlin valde Fröding förståss. Och båda gjorde det med bravur, innerlighet och en kärlek från hjärtat som verkligen gick rakt in i våra hjärtan.  Och här började mina tankar snurra om just kärlek. 

Tänk vilken fantastisk "uppfinning" kärlek är! Denne någon som skapade människan och i människan även stoppade in förmågan att bli kär, förälskad och att älska någon - någonting borde hyllas alla dagar på året och inte bara på Alla Hjärtans Dag. Vi borde också focusera på själva kärleken som sådan och inte på om vi har en parrelation eller inte. För tyvärr har ju det lyckliga äktenskapet skapat en norm att leva upp till. Så ser ju inte alltid livet ut. 

Men om vi tittar på kärlek som fenomen är det fantastiskt. Alla hormoner som springer runt i kroppen när vi blir kära och som gör att vi blir helt galna och världsfrånvända och dansar på rosa moln. Det är ett stadie som är ljuvligt. Det varar inte för evigt, och tur är det, för jag tror inte någon skulle orka att befinna sig där hela livet. Inte heller tror jag vi skulle få så mycket praktiskt gjort... Men fasen behövs för att man ska lära känna varandra och även se om man kan fördra varandras mindre fantastiska sidor. Hm, för ja dom finns dom med. Vet du att du står ut med att den andre parten aldrig drar in stolen, släpper grejor på golvet som hen inte vet vart hen ska göra av, att hen hatar torsk som du gillar och vägrar äta det till middag, att hen snarkar men du älskar hen ändå, ja då har förälskelsen gått över i djup kärlek. Ja men nu skriver du ju i alla fall om en parrelation! Ja det gör jag för det är lättast att använda som bild. 

Men allt detta kan jag också relatera till mycket annat. Att få barn är oftast rosenrött i början men t.ex. kolik kan få orken och känslorna att falna just då. Att skaffa en hundvalp är fantastiskt och man är dökär i valpen. Men efter tionde paret skor som är söndertuggade eller bilsätet som är sönderkrafsat så kanske känslorna svajar eller så älskar jag trots detta förbehållslöst den andre. 

Att ha en hobby eller arbete som man älskar ger delvis samma tillfredsställelse. och det fantastiska är att de endorfiner som kärlek utlöser skapar välbefinnande och får oss må gott. Jag befinner mig oftast på rosa moln när jag får måla och det ger mig så mycket. 

Jag vet ju också att kärlek kan såra djupt. När en relation tar slut, när någon sviker vare sig det handlar om en partner, vänner, syskon, arbetskamrater, chefer eller vad det nu är. Det är då det svarta hålet närmar sig. 

Dikten av Fröding som bröderna Noren tonsatte talade om detta och om vägen att hitta tillbaka till kärleken genom naturen. Dikten heter " Bara en fattig munk från Skara. Googla fram den och läs den gärna. 

Så ta vara på kärleken och på varandra oavsett vad eller vem du älskar  och så önskar jag dig en skön helg.

Bild 1: Love is in the air - akryl/blandteknik privat    Bild 2: Händer Akvarell privat  Foto: privata.