Livet just nu

08.06.2022

Wow vilken helg det har varit! Fylld av kärlek, glädje och konst! Ja den har verkligen fyllt på själen. 

Vi tog båten till Oskarshamn i torsdagskväll och sov över på ett litet trevligt hotell. Morgonen därpå började vi resan mot Skåne som var vårt mål och min svägerskas bröllop. Min man ställde in GPS och vi startade. GPS ledde oss på en massa små underbara vägar och så småningom var vi i närheten av Kosta Boda. Då vi hade gott om tid på oss åkte vi dit. Och det ångrar vi inte en sekund! Helt makalöst! En glasbutik med bruksglas och glaskonst från deras stora konstnärer som Göran Wärff, Bertil Vallien, Ulrika Hydman Vallien, Kjell Engman och många fler.  Dessutom ett glasmuseum som fullständigt tog andan ur mig. Så vackert glas! Så mycket färger. En helt enorm hantverksskicklighet som bara måste upplevas och som för mig är helt obegripligt att det går att göra. Och som vanligt när jag verkligen berörs av konst så rann tårarna och hela jag var bara en stor känsla av lycka och eufori. Ett fantastiskt hotell har dom också som också är smyckad med glaskonst. Men där skulle vi inte stanna så vi fortsatte vår resa ned mot Kristianstad. 

Måste säga att jag blev förvånad och fascinerad av den vackra natur vi åkte igenom. I mitt huvud har Skåne varit platt så långt ögat når då det är det jag mött runt Helsingborg. Men denna natur bjöd på berg och dalar. Vägar som var så backiga och med backkrön så höga att det kändes i magen när vi körde nedåt. Vyer från topparna som fick mig att känna att jag var i norrlands fjällvärd och åkrar som böljade åt alla håll. Magiska bokskogar däremellan och dessa underbara hus av enorma stenar. 

På lördagen var det bröllop och ett mycket vackert sådant ute i naturen. Prästen höll ett mycket vackert och personligt vigseltal. Vädret var strålande, maten god och brudparet strålade ikapp med solen. Eftersom det var min mans syster som gifte sig så är dom ju inte några ungdomar. Men just det tycker jag faktiskt är ännu mer vackert och fantastiskt. Kärleken har ingen åldersgräns tack och lov. 

På söndagen var det dags att börja resan hem till Gotland igen men innan vi åkte gick vi på Kristianstads konstmuseum och såg en stor utställning med Joan Miró:s alla tryck, den enda kompletta samlingen i världen. Också helt magiskt men på ett helt annat sätt och ett helt annat uttryck än glaset på Kosta Boda. Ja denna helg bjöd på så mycket och i dag är jag tacksam för det och för konsten. 

I dag är det tio år sedan min äldsta dotter dog och på något sätt finns det gömt i kroppen och känns. Vemodet försöker viska varför men den frågan har jag skakat av mig. Jag får naturligvis inte tillbaka henne genom konsten men konst är helande. Både att se och uppleva och att utöva.  

Så nu blir det nya tag, om inte i dag så i morgon. Nu närmar sig min sommarkurs här i juni. Inte nu till helgen men nästa och den är fullbokad. Ska bli så roligt! Har lite kvar att förbereda så det ligger framför mig nu. 

Vill du också prova att måla? Känns en tom vit duk skrämmande? Ja men jag kan ju inte måla. Hur gör man? Det kommer bara att bli fel. Hos mig får du prova dig fram. Inget rätt eller fel finns. Vi leker i färgens rike och hittar vår egen inre konstnär. Kursdatum du kan anmäla dig till är: 8 - 10 juli och 5 - 7 augusti. Ta chansen, och unna dig något du kommer att må bra av. Mer info om kurserna finns här på hemsidan under kurser. 

Nu dags att gå ut i solen en stund, så tills vi hörs eller ses nästa gång, ta hand om dig, tillåt dig njuta, var lat ( det får man) och sprid kärlek. 


Foton: 1. Glasskulptur Badglädje av Kjell Engman som fick följa med hem   2. Glasskulptur av Bertil Vallien   3. Konst av Joan Mirò   4. Muralmålning av Lula Goce i Kristinastad.