Internationella kvinnodagen

12.03.2024

Så har det då varit internationella kvinnodagen igen. En dag av årets 366 dagar i år 2024. Fantastiskt, en hel dag! Ja ni fattar ironin hoppas jag. Det borde vara alla årets dagar. En dag som FN anser ska firas över hela världen. Jo jag tackar jag. Bra intention men har kvinnor fått det bättre? Går det framåt? Kanske på vissa områden men i stort går det bakåt, tyvärr. 

Just nu läser jag en bok av Katarina Wennstam som heter "Döda kvinnor förlåter inte" Det är första delen i sekelskiftesmorden och handlar om kvinnors liv och situation i Stockholm under sent 18oo-t och början på 1900-t. Jag vet ju hur det var men hennes sätt att skriva är oerhört starkt och målande. Dessutom mycket förklarande till varför t.ex. mode är som det är. Jag ser också klara paraleller med dagens samhälle. Läs den! 

I dag då? Kriget i Ukraina och Israels krig mot Palestina pågår för fullt. Hur många kvinnor och barn har dödats eller lemlästats pga mäns vansinne?! Kvinnor som tvingas föda barn på marken vid vägspärrar i smuts och kyla. Kvinnor, barn och gamla som inte får vatten, mat och mediciner. Kvinnor som våldtas i krigsstrategier. År 2024. 

Här hemma i Sverige har vi en sittande regering som försvårar livet för många och för kvinnor. Vården skall än en gång spara och det innebär mindre personal. Det drabbar kvinnor dubbelt. Först är det flest kvinnor som arbetar inom vård och omsorg som då blir arbetslösa. För det andra är det kvinnor som blir och blivit utslitna inom omsorgsyrken och nu kommer få ännu sämre vård om någon. Hörde en intervju på radio i går där någon läkare inom kirurgi talade. Då det blir sämre med personal blir det färre operationer. Då måste det till ett urval. Då blir det de som är friskast och har bäst läkkött och pengar som får operation. Äldre och sjuka som behöver t.ex. ny höft kommer inte att få någon då de kräver mer vård och medicin! Jag blir så arg att jag kokar! Vi ska ju ha rätt att få vård efter behov och inte efter kön, ålder eller plånbok! Kvinnor som blir arbetslösa blir än mer beroende av en man för att kunna överleva och det är anledningen till att skilsmässorna har minskat. 

Som kakan på moset så skär sittande regering i kulturen, biblioteken, folkhögskolor och musèer. Alla dessa får allt mindre bidrag från staten. Vi behöver alla kulturen för att må bra och konst i alla dess former är också en demokratifråga. Folkhögskolorna har stöttat mängder av unga som farit illa, både tjejer och killar, och som genom dessa fått ny tro på sig själva och den kunskap de fått.  Bibliotekens uppgift är att sprida demokrati, stötta läsförståelse, se till att alla medborgare har tillgång till litteratur, lära nya svenskar språket, läs ofta kvinnor, och än fler uppdrag har de. Dagens unga får allt lägre läsförståelse och då ska regeringen dra ned på bibliotek! Låter ganska osmart tycker jag. Dessutom gör dom det svårare för invandrare att komma in i samhället. Men det är ju deras mål. Deras mål tycks också vara att sattsa på att göra svenska folket mindre bildade. Det är så en diktatur skapar ett folk som går dit ledaren pekar. Det är så man skapar en armè som dödar blint. Är det dit vi är på väg? Ja faktum är att jag tror det. 

Det finns tydligen hur mycket pengar som helst när det gäller millitär upprustning men inte till vård, omsorg och skola. Läser just att Gotland blir centrum för Nato i Sverige. Jag vill inte, jag vill inte, jag vill inte! Det är såååå vansinnigt och kvinnofientligt! Jag mår illa över alla män som "leker krig" och trissar varandra och anser att det är lösningen på allt. Som inte ser att det förstör allt!

Nu om någonsin är det dags för oss alla kvinnor att höja rösten! Att SKRIKA STOPP!

Så ut på barikaderna, protestera, det är bara kärlek och tolerans som kan få vår värld att fortsätta leva!