Har du kvar din röda cykel

08.05.2024

Tänk, ibland är det lite som behövs för att man ska bli glad! 

Häromdagen besökte jag en av alla  konstnärer som finns här på ön och hittade där en trädgårdsprydnad som jag blev helt förälskad i! En röd cyckel med mångfärgade ekrar som ska stå i rabatten t.ex. Den fick följa med hem och mina mungipor gick nästan runt hela huvudet när jag ställt den på vår framsida. Den gjorde också att jag i går kväll målade en liten nostalgisk akvarell med namnet " Har du kvar din röda cyckel". Det är för övrigt också en låt av Claes Jansson med en rolig och charmig text som du kan lyssna på. 

Att jag gjorde en nostalgisk målning berodde nog också på att jag tror att min första cyckel var röd, både trehjuling som tvåhjuling. 

I måndagskväll såg jag på TV om forskning kring vårt luktsinne, hur viktigt det sinnet är för oss och vad forskare gör för att kunna återställa det hos dem som av olika anledningar tappat det. Intressant är också hur mycket luktsinnet har betydelse för våra minnen. Tappar vi luktsinnet försvinner också våra minnen på sikt, eller snarare, vi kan inte plocka fram dem ur vår minnesbank. 

När jag såg den röda cyckeln kom jag ihåg hur metallen i styret på min cyckel luktade och sadeln. Detsamma gäller t.ex. pärlspont i ett äldre hus. Då förflyttas jag genast till min mormors hus när jag var barn. Ja det finns mycket som doftar som för upp minnen. Ett tvättmedel, en tavla, en parfym, vissa blommor osv. Forskningen visar också att vi t.ex. kan känna fruktan som en lukt. Japp precis som hundar. Vi är ju däggdjur och förmågan har varit och är viktig för oss i samspel med andra. 

Ja i vart fall så ler jag nu varje gång jag kommer hem och går på gången fram till vår ytterdörr! Så det får jag nu göra flera gånger under kommande helg! 

 Det är ju nu de sista skälvande timmarna innan Öppna Ateljèer börjar och jag har i stort sett hängt klart. I morgon kl. 11.00 öppnar jag min ateljè. Hela helgen, torsd - sönd är det öppet 11.00 - 17.00. 

Öppna Ateljèer här på Gotland fyller 30 år och med anledning av detta kommer jag att ha utvald konst med 30% rabatt! Ni är såååå välkomna till min ateljè i Eksta gamla skola. 

Jag hoppas att vi ses och att vi kan prata konst. Och till vi ses och hörs nästa gång, njut, fyll ditt sinne  med dofter, stanna upp och gläd dig åt små saker och sprid kärlek!