Gammal kärlek rostar aldrig

05.10.2020

Wow vilken helg det varit! Fullt ös, medvetslös. Eller snarare i dag är jag trött då vi kom hem i natt från Nynäshamn och Konstpoolen fulla med intryck, samtal och mycket jobb. Men det får bli nästa blogg. Först och längst fram ligger tankar om kärlek. Och det för att vi var på ett ljuvligt bröllop.i torsdags innan vi packade klart och for till Nynäshamn. 

När vi pratar om och tänker på kärlek och bröllop handlar det oftast om de unga, deras skönhet och att de ska bilda familj och sätta bo. På bröllopsmiddagen hålls tal och råd delas ut hur paret ska göra eller inte göra för att äktenskapet ska hålla. Samtidigt är det med skräckblandnad förtjusning som föräldrarna till brudparet ser sina barn vigas samman. Det gör ont att se att en ny era tar sin början. Att barnen nu är vuxna och jag som förälder måste släppa taget. Ändå, oftast en jublande glädje att få dela denna dag med sina barn. Det är naturligtvis som det bör vara. 

I onsdags kom uttrycket "gammal kärlek rostar aldrig" till mig när jag ordnade med present till brudparet. Man kan undra vad som menas med uttrycket och hur det kommit till? Vad är gammal kärlek? När blir den gammal? Efter fem år? Efter tio? Efter trettio? Och är uttrycket sant? Ja det vet jag inte. För visst har jag mött dem som fortsätter vara ett par för att det är tryggast så. Fast man inte längre har något att prata om eller något gemensamt. Uttrycket brukar också användas när det handlar om någon man varit kär i, i sin ungdom, och som man långt senare i livet flyttar ihop eller gifter sig med.

För mig fick uttrycket i onsdags och torsdags en helt annan innebörd. som fyllde mig med glädje. Brudparet ifråga var 70 + och hade känt och levt med varandra i många år.  Att då vilja manifestera och visa sin kärlek till varandra  och inför världen med en vigsel är stort, hoppfullt och så vackert! Att ha levt ihop i många år, veta varandras fel, brister och skavanker. Ha lärt sig att fördraga varandras egenheter och viljor, och det största av allt, kunna vila i varandras tillit till kärleken hos den andre. Det är STORT och fyllt av skönhet.  Här syntes det så tydligt att bli äldre är bara ett skal. Insidan är på ett sätt densamma som vid 18år och brudparet strålade i kapp! Så till oss alla:

Vi blir ALDRIG för gamla för kärlek, romantik och passion! Tillåt dig att leva ut den vilken ålder du än har. Låt alla åldersnojor fara och flyga och omfamna livet och dess möjligheter.


Akvarell: Gammal kärlek rostar aldrig