Friskt eller sjukt?!

16.10.2023

Ja det kan man ju undra, och över mycket.  

Det är ju ett tag sedan som jag skrev något nu och det har ett skäl, sjukt! Jo jag har varit rejält dålig. Fick efter flera år och 4 sprutor Covid och det kunde jag ha varit utan. Förra veckan tänkte jag att jaha, nu behöver jag varken städa, laga mat, tvätta eller duscha. Jag hade varken lukt eller smaksinne. Det var riktigt obehagligt. Det är svårt att förstå hur mycket dessa sinnen betyder innan man mist dem. Det spelade ingen roll vad jag stoppade i munnen. Det smakade absolut ingenting. Och inget luktade något heller, varken gott eller illa. Blev riktigt rädd att det skulle fortsätta så. Men nu har lite av lukt och smak återkommit. Fast det är lite varannan dag. både med lukt, smak och vad jag orkar. Det är bara att ta det för vad det är och hoppas att det det blir bra snart. Det är tredje veckan nu och jag tänker på alla dem som har långtidscovid. Måste vara hemskt. Men som sagt, än så länge bara tre veckor och det är ju sannerligen ett I-lands problem med allt annat runtomkring som man kan undra över vad som är friskt eller sjukt. 

Har försökt att ta in allt som händer just nu men det är övermäktigt. Hur kan Hamas gå in och meja ned ungdomar som dansar och festar? Hur kunde Netanyahu låta ungdomarna ha festen just där i öknen? Ville han ha måltavlorna och använda som ursäkt för att tokbomba Palestina? Hatet ökar mot judarna men inte i samma utsträckning mot palestinier vad jag förstått. Varför? Putin jublar för nu vänds blickarna bort från hans vedervärdiga krig i Ukraina. Det är sjukt! 

Oavsett var detta dödande sker är det barn, kvinnor och gamla som får betala det högsta priset. Men männen då, de som strider och dör? Ja, om alla män, och kvinnor med, vägrade att gå ut i krig blev det inget dödande. Det är den enklaste lösningen. Jag vet att det ligger århundraden av konflikter mellan judar och palestinier. Men att döda löser aldrig några problem. Det skapar bara fler. Att skylla på religion är heller inte sant. 

Gud så trött jag är på män som tror att de har rätten att behandla människor som dom vill! Män som tror att våld och dödande löser problem eller skrämmer bort dem. De måste vara totalt historielösa. Om det inte fungerat förut gör det inte det nu heller. 

När det gäller religion så är Hinduismen 4000 år gammal likaså Judendomen. Buddhismen är ca 2500 år gammal och Kristendomen 2023 år gammal. Islam är 1400 år gammal.  Grejen är väl att grunden i dessa religioner är att hitta sitt inre och fredliga vägar till samexistens. Kärleken är grunden i religionerna inte att döda. Att se sin egen insida är nyttigt. Att lära sig skilja på sak och person ett måste.  

Kanske skulle vi se att vi alla är delar av varandra och att vi är världsmedborgare istället för ett vi och ett dom. Alla palestinier är inte galna bara för att Hamas är det. Alla judar är inte heller galana bara för att Netanyahu är det lika lite som alla ryssar skulle vara det för att Putin är det. Att hata sår bara fruktan och slår kilar mellan människor. 

För att bevara det friska, börja se efter sak och person. Är just denna person skyldig till det som sker på andra sidan jorden? Låt hatet falla. Gör något för att bygga broar mellan människor istället och sprid kärlek det som är religionernas kärna! Var barmhärtig mot dig själv och andra! 


Bild 1: Mitt Covidtest  2: Akvarell målad i dag med de olika religionernas symboler.  3: En bra text som kom upp i mitt flöde på FB i dag.