Fredagen den 14 oktober 2022

14.10.2022

Jaha ja, är det nu man ska supa sig dyngrak? Det är lite så det känns. Nu har det hänt det jag befarade 2010. Eller snarare upplevde och vetat sedan dess att det kommer att ske. Ja jag vet, jag är synsk. 

2010 när SD kom in i riksdagen grät jag i tre dygn och kände att nu orkar jag inte leva längre. Jag orkade inte tanken på vad det skulle innebära och vad jag skulle behöva bära i det yrke jag hade då. Uppenbarligen orkade jag ändå för jag sitter ju här. 

Dessvärre är det i dag en riktigt mörk dag när Sverigemoderaterna (ja mitt nya namn på de styrande) haft presskonferens om sin regeringsbildning och vad den kommer att innebära. Vi kan ju säga som så att Sverige nu går från att ha varit ett land som högaktats för sin demokrati och jämlikhet, för internationell solidaritet, humanism, kvinnors rättigheter, HBTQ frågor och allas lika värde till att ingå i en internationell gemenskap som är fascistisk, nationalsocialistisk, populistisk, inhuman, miljöfientlig och inskränkt! Den nya regeringen stod i dag på presskonferensen och lovade: skärpt asylrätt, visitationszoner, personer som visserligen inte är kriminella men som lever "annorlunda" kan utvisas. Neddragning på kvotflyktingar, begränsade rättigheter i asylprocessen, tillfälliga uppehållstillstånd som standard och kraftigt skärpta krav på medborgarskap. Biståndet ska minskas, nya kärnkraftverk ska byggas, vården skall förstatligas, aborträtten ska enligt L grundlagsskyddas, frågan är bara hur? Får Ebba B bestämma blir det väl möjligen när kvinnans liv är i fara eller vid våldtäkt. Antar att det är därför hon vill förstatliga vården för att kunna bestämma vad som får göras. Detta är minst sagt bedrövligt och en skam för Sverige! Och trots att SD inte ingår i regeringen får de eget kansli och stor bestämmanderätt vilket ju klart och tydligt syns på det som redan är bestämt. Ja ett kallt och skrämmande Sverige som jag inte vill ha! Vi behöver få tillbaka 1970-talets barrikader och protester!

Det är tur nu att jag har min målning, annars vet jag inte hur jag skulle tackla detta. Att få gå in i skaparbubblan och glömma för en stund eller avreagera mig. Glömma gör jag när jag just nu övar på att måla porträtt. Svårt, utmanande och lärorikt. Att teckna porträtt är ruskigt svårt. Att måla går lite bättre då det går att ändra mycket lättare med färg. Men övning ger färdighet sägs det ju och så kan jag också avreagera mig.... 

Hade tänkt skriva om något helt annat men det får vara till en annan gång. Nu snart dags att förbereda fredagsmysmat. Det blir Fajitas, såå gott. 

Så till nästa gång, var rädd om er själva, sprid kärlek mer än någonsin och upp på barrikaderna  


Foton: 1: Foto jag hittat på nätet i dag.  2: Porträtt jag håller på att måla just nu. Förlagan har Piet Peere målat.  3: Målning i akryl som fått namnet "Visheten ropar". Inte riktigt klar då det ska dit lite text från Ordspråksboken.  4: Ett försök till självporträtt i kol. "When I`m 64