Det glamorösa konstnärslivet

28.03.2022

Ja det glamorösa konstnärslivet ja. Tänkte dela med mig lite av glansen... 

I dag har jag skurat badrummet, tvättat handdukar och kläder. Därefter lagade jag min älsklingskofta och en trasmatta som hade gått upp i varpen. Är inte så förtjust i att slänga saker som jag gillar om jag kan förlänga livet på dem lite. Tur att jag genom åren lärt mig sådant som att laga saker, åtminstone en del. Häromdagen limmade jag ihop en porslinspotta som jag lyckades ha sönder när jag böjde mig ned och tappade balansen. Den lagningen blev också bra. Ska bara måla lite där jag lagat. Jag hoppas att det blir vanligare och vanligare att laga kära ägodelar istället för att bara slita och slänga. Det borde ju vara en trend om vi ska vara mljömedvetna. Och än om det syns litegrann att det är lagat vad gör det? Det visar ju bara att det är ett älskat och välanvänt föremål. Japanerna har en gammal teknik, Kintsugi, som innebär att man lagar sprickor i keramik med guld och inte döljer sprickan. Det är så vackert. Det är lite som våra liv. Vi får alla sprickor och skavanker genom livet. Men tänk om vi kunde se att i dessa sprickor finns guldet. Det som lärt oss mycket om oss själva och andra. Det som skapat styrkan, för även dessa keramiska kärl är starkast där det är lagat med guld. 

Vi såg en fantastisk film i helgen "Woman walks ahead" Den är baserad på verkliga händelser och berättar historien om Catherine Weldon, en konstnär från New York som på 1880-talet reser till North Dakota för att måla ett porträtt av Sitting Bull och dras på så sätt in ursprungsbefolkningens kamp för sitt land. Kan ni se den så gör det! Samtidigt läser jag boken "Stöld" av Ann-Helèn Laestadius som handlar om samernas kamp för sitt land och sina liv. Efter att ha sett filmen kan jag inte låta bli att se så många likheter och beröringspunkter mellan vår ursprungsbefolkning och indianerna. Trots flera hundra år emellan tycks mänskligheten inte lärt sig något och det som drabbade indianerna drabbar på sitt sätt samerna. Läs gärna den boken med. 

Utöver det så har det nu handlat om att designa min nästa utställnings affisch och beställa samt att måla färdigt två tavlor. Och i dag har jag, efter städning och lagning, suttit framför datorn och gjort en presentation till Vårsalongen i Lärbro till påsk. Det tog en stund då datorn och jag inte alltid är kompatibla om jag uttrycker mig fint i stället för dödskallarna. Men nu är det också gjort. Så får vi se om det på något sätt går att få ut dokumemtet från datorn också. Ja, ja det får min älskade skatt hjälpa mig med. Så glad och tacksam att han finns. Ja det var min glamorösa dag det. Vill med det bara säga att jag är en helt vanlig människa med samma göromål som alla andra, krämpor som andra och oförmågor som andra förutom min passion för målandet. 

Så var nu barmhärtiga mot er själva, se guldet och styrkan i dina sprickor och sprid kärlek!

Och du, du glömmer väl inte bort att anmäla dig till sommarens målarkurser?!


1. Min urna med Kintsugi  2. Min nylagade kofta  3. Min lagade potta  4. Målningen There`s a crack in everything