Alla hjärtans dag

17.02.2023

Fredagen den 17 februari. Vädret har tydligen bestämt sig för att hämnas för det soliga väder vi haft flera dagar. Det är mörkt, grått, regnar på tvären och blåser. Värre ska det bli enligt SMHI också. Till natten sisådär en 23 sekundmeter i byarna. Och jag känner att barometern faller. Huvudet värker. Ja ja det är bara att gilla läget. 

Jag har funderat lite kring Alla hjärtans dag som ju var i tisdags. En av de dagar där vi bombarderas med reklam om allt vi inte visste att vi behövde och som vi bara måååååste köpa. Nu faller jag inte för det. Har antagligen kommit till den åldern då jag inser att jag har det jag behöver. De kläder jag har kan jag kombinera på olika sätt så det blir olika variationer. Möbler och allt annat till hemmet har vi. Vi har onödigt också som jag antar att ni också har. Jag går mest igång på konstnärsmaterial när det står att det är rea på sådant. Det är ju förbruknings varor. 

Men det jag funderar över är varför vi faller för denna köphysteri? Alla hjärtans dag handlar ju om kärlek. Är det enda sättet att visa kärlek på, att köpa saker? Eller är enda sättet att få kärlek, att köpa saker? Alltså som norm, och någon sorts norm har det ju blivit om jag ska tro all reklam. Dessutom handlar reklamen i mångt och mycket om tvåsamhet. Men de som är ensamma då, vare sig det är ofrivilligt eller ett aktivt val. 

Självklart vet jag att det är en riktig guldkant att få ge något till den man älskar som den personen vill ha och blir glad över. Kan man göra det är det ju fantastiskt. Men en kärlekshandling kan ju lika gärna vara att sitta tyst och lyssna på vad den andra har att säga. Det kan var att laga en god middag som vi äter vid ett fint dukat bord och tända ljus. Se en film hemma på TV sittandes tätt intill varandra och hålla handen. En promenad tillsammans. Lyssna på musik tillsammans. Ja det kan vara massor av saker som inte styrs av reklamen. Och om man är ensam är det nog än viktigare att t.ex. duka fint med levande ljus och unna sig det där lilla extra. För det är vi alla värda på Alla hjärtans dag och alla dagar! 

Nästa tanke är att i stort sett all reklam vänder sig till de yngre, och de mitt i livet. Speciellt till Alla hjärtans dag. Precis som om dom tror att när människan kommer till en viss ålder så försvinner känslorna. Då kan man varken bli kär och galen eller vara djupt förälskad. Man kan inte vara romantisk, ha fungerande sexliv, leka osv. Upplysningsvis så, även om rynkor, åderbråck, artros mm kommer med stigane ålder, är insidan allt jämt densamma. Och insidan, det är ju det som är jag, det är det som är du! Att få vara tillsammans och åldras tillsammans är en gåva och en skatt. Att verkligen känna varandra. Att vila i varandras kärlek och veta att vi duger precis som vi är. Det, om något, är värt att fira på Alla hjärtans dag! 

Att hitta sig själv och ha lärt känna sig själv är en lika stor skatt och gåva. Det är gåvan som gör att vi kan andas och vara i nuet och lugnet. Att kunna vara i lugnet och faktiskt vara glad i att umgås med sig själv. 

Hitta dig själv, strunta i kraven, strunta i pressande reklam, vet att du duger som du är, och sprid kärlek!  


Tavlor: 1. Alltid vi två - akvarell   2. Händer