Alla hjärtans dag

13.02.2021

I morgon är det Alla Hjärtans Dag så denna blogg tillägnas alla hjärtan. 

Ja alla! För alla har ett hjärta och genom livet låter vi hjärtat styra och bestämma på olika sätt. En del låter hjärtat bestämma ofta, andra kanske låter förnuftet bestämma mer än hjärtat. Men oavsett så finns hjärtat där och viskar, pockar och oroar vårt inre. 

Seden att fira Alla Hjärtans Dag eller Valentindagen har gammalt ursprung. Redan på 400-talet efter Kristus började man inom den katolska kyrkan fira denna dag den 14 februari. Valentin är ett helgon  som led martyrdöden. Enligt legenden ska Sankt Valentinus ha gett fångvaktarens dotter synen tillbaka. Kvinnan han för övrigt var kär i. Han var präst  och han trotsade kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par. Han sägs också ha plockat blommor i sin trädgård och gett till paren. Därifrån ska då traditionen att ge blommor på alla Hjärtans Dag härstamma. Under medeltiden uppstod seden att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin älskade och den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477. Det känns bra tycker jag, att detta är en sed runt vår jord med så gamla anor som hyllar kärleken och att det inte bara är ett kommersiellt jippo.

Naturligtvis är detta en dag för de som är kära och för tvåsamhet som kan göras fantastisk. Det behövs ju inte vara något stort, en god middag hemmavid med tända ljus och ömhet räcker långt. Här hemma hos oss ska dagen firas på detta sätt då detta var dagen för 14 år sedan då min man friade till mig! Och vilket frieri!  Han hade lagat god mat och gjort frågor -rebusar som räckte genom hela middagen och som i slutänden gav mig frågan om jag ville gifta mig med honom. Ja det ville jag och resten är historia som det brukar heta.

Men är den då bara för älskande par denna dag? Nej, det tycker jag inte! Den är för alla hjärtan som jag skrev i inledningen. Har du en kär vän? Fira, ensam eller tillsammans än om det blir digitalt! Har du deltagit i insamling till världens barn, cancerfonden eller liknande, fira! Du lät hjärtat bestämma. Har du hjälpt en granne att handla? Fira! Uppmuntrar du andra? Delar du med dig till behövande? Sprider du glädje? Håller du en gammal människas hand? Tröstar du? Ger du barnen glädje och plats? Älskar du dina djur och tar hand om dem? Är du en bra chef som ser dina medarbetares behov?Ja du ser, listan kan göras oändligt lång. Ta tillfället i akt att fira. Det behöver du. Och ditt hjärta är precis lika viktigt och vackert som alla andras. Och det viktigaste av allt är att vi sprider kärlek och låter hjärtat vara med. 

Så därför slutar jag med refrängen från en gammal slagdänga som Sonja Hedenbratt sjöng:

Låt hjärtat va med. Allt du gör beror på det. När du tycker nånting kommit på glid, då är det tid att le. För än finns det hopp, än går jorden i sitt lopp. Ingenting är fullt så fel som du tror, så syster och bror, hys hopp. 

Njut av morgondagen!


Privat målning och foton