1 Maj

02.05.2021

I går var det 1 Maj och då arbetade jag inte. Naturligtvis! Arbetarnas Dag! Om något så är den dagen helig på det viset att arbete inte utförs då. Jo jag vet att jag är en gammal stofil, eller kanske inte. 

När jag var barn var det bara självklart att denna dag arbetade man inte om man inte jobbade inom vården, polisen, brandkåren osv.  Så även hemma hos oss. Visserligen var inte mina föräldrar ute och gick i 1 majtåg men var de stod politiskt var det ingen som helst tvekan om. Socialdemokratin, Tage Erlander och Olof Palme respekterades och hölls mycket högt. Då vi kommer från Norrland levde "Skotten i Ådalen" starkt inom mina föräldrar. För er som inte minns så sköt millitär ihjäl människor den 17 maj 1931 som var anslutna till fackföreningar och protesterade mot den usla lönen till följd av 1 världskriget och att arbetsgivarna plockade in strejkbrytare i den strejk som pågick mot dessa arbetsförhållanden. Människorna var arbetslösa i norr upp till 80% och svälten lurade bakom knuten. Efter denna tragedi växte sig arbetarrörelsen ännu starkare.. Men kampen hade börjat tidigare än så. Hungerkravallerna 1907 då maten var slut i bl.a Stockholm. Kampen för kvinnlig rösträtt som beslutades om 24 maj 1919 men blev verklighet 26 januari 1921. Mycket annat har det kämpats för.  Sådant som vi tar för givet i dag. Föräldraledighet, vård av barn, semesterlagstiftning, anställningstrygghet mm. och fackföreningarna har varit drivande, med sina medlemmar, för att göra livet drägligare. Drägligare för arbetare som annars i stortsett varit livegna hos arbetsgivarna fått stå med mössan i hand och bocka. 

Nu är det andra året i rad som Första Maj-tågen är inställda pga. pandemin. Känns lite konstigt tycker jag och tror också att det är farligt. Fanns visserligen en hel del på nätet i går men ändå. Den värdegrundsförskjutning som vi nu ser i vårt samhälle, får ännu lättare fäste när vi inte kan samlas fysiskt och stärka vårt motstånd mot de tokigheter som sker. Det är som om denna pandemi har skapat både tysta människor och ett tyst samhälle som bara accepterar vad som helst och som skyller det mesta på invandrare, tycker det är ok att utvisa barn till Afghanistan och andra länder de aldrig varit i mm. Tokiga idèer från politikerna haglar där de tycks tävla i vem som är mest oempatisk.  Det är en värdegrundsförskjutning som är fruktansvärd och som öppnar dörren för faschism och nazism. I dag meddelar SVT att KD, L, SD och M framför gemensamt förslag om migration! De förslag de lägger är en fläkt av 30-talet, och Åkesson medger att det förslag som nu är lagt är långt ifrån det han vill ha. Så jag tycker att det är bra att kunna sin historia så att man kan dra i bromsen och protestera! Att man kan se när det barkar käpprätt åt h-vete! Så att vara gammal stofil är jag med stolthet och glädje! Och nej jag är inte socialdemokrat.

Ja, 1 Maj utan tåg, vad gjorde vi då. Ja vi arbetade inte  utan tog en utflykt på vår vackra ö och njöt av det vackra vädret.  Vi var till Mullvalds Strandskog och njöt. Och vi såg mängder av fältsippor som är vanlig här på Gotland. Men mer om det får det bli i nästa blogg. 

Så till dess, var rädd om varandra, våga protestera och sprid kärlek.