en-Skuggspel

17/10/2020

Skuggspel..... vad är det?  Härom dagen var det strålande väder och fortfarande skönt ute. Jag begav mig ut för att fotografera hösten. Så mycket höst lyckades jag inte fånga här än, men en del skuggspel. 

Jag faschineras av skuggor. Förmodligen för att jag målar. Och i skuggorna göms färger, oväntade former, perspektiven förändras, de skapar djup och kontrasten till ljuset blir tydlig. Så ett gäng bilder med skuggspel blev det att ha på lager till eventuellt målande. Och så gör jag ofta. Tar med mig kameran för att fota bra att ha bilder. 

Samtidigt tänker jag att ordet skuggspel rymmer mer än det jag fotade. När människor har en annan agenda än den de visar upp i ljuset. När de medvetet manipulerar oss. Fakenews är ett strålande exempel på detta. Alla de som gapar om domedag, att det är krigszoner här i Sverige, att allt är farligt, att brotten bara ökar osv. Det gäller att se skuggspelet! 

Deras agenda är nog att skapa split, fruktan och ett vi och ett dom. Det gäller att faktagranska innan man köper allt med hull och hår. BRÅS rapporter kan var ett sätt att se om det som i skuggspelet sägs är sant. All forskning säger t.ex. att vi aldrig haft så låg brottslighet som nu i förhållande till folkmängd.

Jag har mött människor från världens alla hörn, med religioner jag inte ens visste fanns, och de utan uttalad tro eller religion. Och överallt finns bra och dåliga människor. De allar flesta är bra, vänliga och omtänksamma. Bemöter vi varandra med tilllit och utgår från att den vi möter har goda avsikter kommer vi långt mycket längre än att ständigt misstänka och leva i fruktan. 

Så avslöja skuggspelet, våga skapa dig en egen bild och uppfattning. Öppna ditt sinne för skönheten runtomkring dig och för den andre. Jag tror att vi alla mår såååå mycket bättre då! 

Så var snäll mot dig själv och andra och sprid kärlek!