en-Skatten

04/03/2021

Undrar vad det första är som du tänker på när du ser den här rubriken? Det kan ju vara ett flertal saker, och är också ett flertal saker. När jag målade min tavla "Döden tänkte jag mig så" så fanns även detta i mitt inre. 

Att bo på Gotland gör nog att man har en lite speciell känsla för ordet skatt. I alla fall är det så för mig. Här har det ju hittats och hittas fortfarande fantastiska silver och guldskatter; men även keramik och glas. De kommer fram när åkermark plöjs, när hus ska byggas och överlag när det grävs. De är en röst från svunna tider här på ön och en påminnelse om människor som levt, arbetat, älskat och sörjt före oss. Också en berättelse om hantverksskicklighet, konstnärligt skapande och ett öga för det sköna och att man i stort sett alltid velat omge sig med skönhet.  Att gå på Fornsalen här i Visby är en fröjd både för tanke och själ så ser fram emot att det blir möjligt igen. 

Nu är vi inne i mars månad och då börjar det närma sig deklarationsdags, dvs nästa aspekt på skatt. Skulle tro att det finns fler än jag som inte direkt hoppar jämfota av glädje inför det. Fast tro nu inte att jag inte gillar skatt, för det gör jag! Tycker bara att det är lite krångligt då deklaration inte riktigt går ihop med min konstnärliga hjärnhalva. Kanske om man fick måla den att det skulle bli mer lustfyllt...?! Men att betala skatt - det är jag för! Har under årens lopp haft vänner och bekanta och även jag själv som behövt och fått läkarvård, dyra undersökningar, vistelse på sjukhus, operationer och hjälpmedel för en spottstyver - ja för att vi betalar skatt som ska gå till oss alla när vi behöver det. Detsamma gäller ju skolgång, läroböcker, föräldrapenning, barnomsorg, BVC, förskola, skolmat, barnbidrag, glasögon till barn, pension mm. Allt möjligt just för att vi betalar skatt. Jag tycker således att det är ett oskick att sänka skatterna. Och ett oskick att jaga skatt i den bemärkelsen att hitta alla kryphål för att slippa betala, tvätta pengar, (jo det har jag också gjort fast då i tvättmaskinen) för att sko sig. Man skor sig då på andras bekostnad och det blir den svagaste som drabbas! Skatt handlar om solidaritet och ingen av oss vet om eller när vi drabbas så att vi behöver hjälp och stöttning. 

Ytterligare en aspekt, kanske den viktigaste, är, vad är en skatt för mig? Jag har landat i att min man faktiskt är min största skatt. Jag älskar honom från djupet av mitt hjärta fortfarande efter 16 år. Att älska mig själv med fel och brister, är också en stor skatt och att ( åtminstone försöka) vara nöjd och tillfreds med livet. En skatt är att  somna med ett rent samvete vilket också betyder att kunna säga förlåt. Skalar jag av allt efter att ha varit i tankarna runt döden blir detta kvar som viktigt. 

Det vill säga  STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN! Så var rädd om er, hitta era egna skatter och sprid kärlek.


Foton hämtade från Fornsalens skattkammare med bl.a Havorringen. Akvarell: Penningtvätt