en-Och nu då?

05/11/2020

Onsdagen den 4 november 2020. Är det en ödesdag? Säg det, ingen vet ännu. 

Att världen verkar bli allt mer galen eller förvriden, som i speglarna i skrattkammaren i Lustiga huset på Gröna Lund, verkar uppenbart. I USA väntar vi på valresultat och där nuvarande president Trump tycker att man inte ska vänta på och räkna alla röster: Det ju är så långt från en demokrati man kan komma i mitt huvud. Och vad som kommer ut ur detta vet ingen ännu eller hur det kommer att påverka oss alla. Ändå tror jag bergfast att godheten alltid är vinnaren oavsett hur världen ser ut. Och att godheten är totalt färgblind eller så färgar den oss alla i regnbågens alla färger.

Och så denna förbannade  corona. Hitintills har det gått helt utmärkt att leva den nya sortens liv med avstånd och isolering. Jag älskar ju att bo på landet, stillheten, vyerna, stjärnklara nätter och att vara i min bubbla och måla. Men nu, helt plötsligt, räcker inte det. Helt plötsligt känner jag en hunger efter att få ta in nytt, något att rådbråka hjärnan med, att få resonera med mig själv och helst, på något sätt, med andra. Samtidigt blir jag glad av denna hunger. Då jag tillhör dem som har haft/ har utmattningssyndrom är detta ett steg framåt. Denna hunger har jag inte känt sedan 2013 tror jag. Hjärnan har inte orkat.

Läste på nätet i går en recension i DN av boken " Horisonten finns alltid kvar" av Jonna Bornemark  och den triggade verkligen igång mig. Hon är filosof, och det stod bl.a så här: Först genom att acceptera det ovissa, erkänna att vi inte vet kan vi värja oss mot känslan av ovisshet - osäkerhet. Ett sätt att ta sig ur pågående samhällelig meningsförlust.  Och precis så tror jag att det är. Just nu när andra vågen av corona sköljer över oss känns mycket meningslöst. Att inte få umgås tär verkligen på oss och på mig. Samtidigt, grunden för all kunskap och att vi tar oss framåt är ju att vi först inte vet, vilket skapar en hunger och ett driv att undersöka och lära nytt. 

Så kanske, kanske för detta elände också något gott med sig. Så du som kan, ta tag i det du är nyfiken på. Böcker går att beställa via nätet eller biblioteket också på nätet, om man inte vill gå ut. Lär dig något nytt. Fyll livet med mening. 

Själv har jag beställt Bornemarks bok "Horisonten finns alltid kvar" och väntar spänt på den. Och så har jag i dag fått boken "Bibelns kvinnor - 101 möten med kända och okända systrar". Så nu ska här vrängas speglar! Ska bli sååååå spännande att få nya tankar. 

Var snäll mot dig själv, skapa ett utrymme för just dig och sprid kärlek. 


Målningar: Tru collors och Ho Ho. Båda akvareller.