en-Närvaro

14/11/2020

Ibland blir man omskakad och berörd, och det djupt in i hjärtat. Det blev jag i går. Och sedan i går kväll har ordet närvaro snurrat i min hjärna. Vad är det? 

Ja naturligtvis är det den självklara definitionen av att någon finns i rummet - upprop i klassrummet t.ex. Men det betyder mer än så och på ett djupare plan än att bara fysiskt befinna sig på en plats. 

Jag tror att många med mig, någon gång i livet, har upplevt att något eller någon finns bredvid oss fast vi inte ser dem. Det är vanligt t.ex. när någon nära anhörig har avlidit. Eller då man har haft det vi kallar för änglavakt. Kanske har vi varit ute i naturen och stannat upp,häpnat och bara varit i en vacker solupp eller nedgång. Det här är bara några exempel på det som kan vara närvaro.

Medveten närvaro eller mindfulness, som det kallas i dag, sägs ursprungligen vara ett buddhistiskt begrepp som innebär att man ska fokusera på sinnelag och rätt tänkande genom t.ex. meditation. Medvetenhet innebär också att avsiktligt vara medveten om det som händer i nuet utan att värdera eller fördöma det man upplever. Mycket vist tycker jag istället för västvärldens jantelag och ständiga skambelägganden! Dessutom en mycket bättre väg att helas inombords på. 

Det jag berördes djupt av i går kväll var när jag läste att Sven Wolter lämnat oss i sviterna av covid 19, och jag är fortfarande skakad och ledsen. Sverige har mist en stark röst som stod för allas lika värde, jämlikhet och frihet. Dessutom en fantastisk skådespelare som gick rakt igenom rutan. 

Vi satte oss i går kväll och såg en intervju med Sven Wolter och där han sa en hel del klokt, naturligtvis. Han pratade om sin övertygelse om människors lika värde men också om konsten och varför han blivit skådespelare. Han sa ungefär så här: "Jag tror att jag har något att berätta. Det är konstens mening och jag är så djävla barnslig att jag tror att jag har något att berätta." Han sa också att det är nödvändigt att vara absolut närvarande, just där och då, när han ställer sig på scenen eller framför kameran. För det är bara då det blir magi - konst.  Och det, det lyckades Sven Wolter med hela sitt liv. Så tack, tack för allt du givit oss genom åren. Jag sänder också mitt djupa deltagande till Stina Wolter och hela familjen. 

Att vara helt närvarande i nuet tror jag dessutom gäller oss alla vare sig vi är konstnärer, musiker, lärare, läkare, vårdpersonal, skattmasar, poliser, banktjänstemän, kokerskor eller vad vi nu jobbar med. Vi har alla något att berätta.  Så var närvarande, var rädd om varandra och sprid kärlek.