en-Hopp

09/11/2020

Vilken tid vi lever i. Vi kastas runt mellan hopp och förtvivlan, mellan ljus och mörker, mellan energi och trötthet. I alla fall jag som är en känslomänniska, och kanske du känner igen dig?

Vi har en fanatstisk varm och fin höst - åtminstone här på Gotland. Men ska man glädja sig åt det? Tänk om det är klimatförändring? Vi har politiker som oftast struntar i den lilla människan och helst bara skor sig själv - eller finns det motpoler? Vi har en pandemi som just nu visar sitt fula tryne och minskar allas vårat handlingsutrymme - hur tacklar vi det? Och tröttheten som under hösten och vintern tuggar på mig - vad göra? 

Ja ni ser, det här är något av allt som snurrar i mitt huvud.  När det gäller pandemin kan jag bara följa de riktlinjer vi har. Stanna hemma, håll avstånd och tvätta händerna. Tur det finns handkräm också. behövs efter allt tvättande. Tröttheten kan jag mota lite genom en promenad och vädret tänker jag njuta av oavsett anledning till det, så det så! Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att : Du kan inte hindra fåglarna från att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga ett bo i ditt huvud och det är det jag gör. Innebär inte att jag inte är medveten om tillstånden, men jag låter det inte terrorisera mig. 

Hopp vad är det? Ja synonymer till hopp är: förlitan, förtröstan, förhoppning, förväntan, tillförsikt, ljusglimt. Flera av dessa ord är för mig storord d.v.s. ord vars innehåll är så stort att jag inte alltid vet om jag kan lägga dem i min mun. Men ljusglimt ja det omfamnar jag med glädje. 

Den här helgen har faktiskt en ljusglimt kommit med en förhoppning om något bättre, en bättre värld för många. Jag vet inte hur många av er som följt valet i USA. Jag har bara kikat lite på tidningsnotiser för jag tänkte, det är ändå ingen idè, det blir inte bättre. Men tji fick jag!!!

Lyssnade i morse på Kamala Harris, den nya första kvinnliga vicepresidentens tal, Vilket tal, det ingav verkligen ett hopp om något bättre. Sannerligen en motpol. Och hon sa bl.a. ungefär så här: Demokrati är inget på ett papper - det måste hela tiden göras. Och så sant det är. Och det är ju vi som gör den. USA:s befolkning har nu ställt sig upp och visat att nu räcker det! Vi vill ha ett mänskligare samhälle där vi bryr oss om varandra. Vi vill inte ha en president som ljuger och skrävlar. Fantastiskt.! Nu får vi se vart det bär. 

Men, oavsett, så är Kamala Harris ett bevis på att det går att förändra. Kvinnor kan. Kvinnor ska ha drömmar och sträcka sig efter dem. Kvinnor ska inte låta någon eller något trycka ned dem. Oavsett vem vi är, oavsett vilken bakgrund vi har, oavsett nationalitet så kan vi resa oss, sträcka på oss och sträcka ut våra händer mot framtiden. 

Det är sannerligen en ljusglimt och ett hopp! Så gläds och sprid kärlek!


Målning: Sträck ut din hand - akvarell